Lies & Teije's reis website

Informatie over Bulgarije


Home -> Europa -> Bulgarije - > Informatie Bulgarije

Informatie over Bulgarije

Feiten over Bulgarije

De (nationale) vlag
Officiële naam Officieel: Република БЪлгария, oftewel Republika Bălgariya
In het Nederlands: Republiek van Bulgaria
Oppervlakte Bijna 111.000 km²
Aantal inwoners Ongeveer 7 miljoen inwoners
Bevolkingsdichtheid 63 tot 64 inwoners per km²
Hoofdstad Sofia
Munteenheid De munteenheid heet Lev (meervoud: Leva).
Sinds de invoering van de euro is de lev gekoppeld aan de euro met een waarde van 1 euro is 1.95583 lev. Om de prijs terug te rekenen kun je het bedrag door 2 delen en heb je ongeveer de prijs in euro's.
Wegennet De wegen variëren van zeer goed tot zeer slecht. De snelwegen (een electronisch vignet is verplicht) zijn zeer goed maar in Sofia zijn we wel door wijken gekomen waar de wegen soms bijna onbegaanbaar waren.
Brandstofprijzen Zie de website van de ANWB.
Code auto kentekenplaat BG
Telefoon landcode 359
Internet landcode .bg
Tijdsverschil GMT+2, dus een uur later dan in Nederland. Bulgarije kent ook zomertijd.

Geografische gegevens

Bulgarije beslaat een deel van het oostelijke Balkan-schiereiland, grenzend aan vijf landen, Griekenland en Turkije in het zuiden, Macedonië en Servië in het westen, en Roemenië in het noorden. De landgrenzen hebben een totale lengte van 1.808 kilometer en de kustlijn heeft een lengte van 354 kilometer. Met een totale oppervlakte van 110.994 vierkante kilometer wordt Bulgarije beschouwd als 's werelds 105e grootste land. De meest opvallende topografische kenmerken zijn de Donauvlakte, het Balkangebergte, de Thracische vlakte en het Rodopegebergte. De zuidelijke rand van de Donauvlakte loopt omhoog de uitlopers van de Balkan in, terwijl de Donau de grens met Roemenië vormt. De Thracische vlakte is ongeveer driehoekig, begint in het zuidoosten van Sofia en verruimt naar de kust van de Zwarte Zee.
Het Balkangebergte loopt door het midden van het land. Het bergachtige zuidwesten heeft twee verschillende bergketens: Rila en Pirin, die grenzen aan het lagere maar meer uitgebreide Rodopegebergte in het oosten. Musala, op 2.925 meter, is het hoogste punt in zowel Bulgarije als het Balkan-schiereiland. De kust van de Zwarte Zee is het laagste punt van het land. Vlaktes bezetten ongeveer een derde van het grondgebied, terwijl plateaus en heuvels 41% innemen. De meeste rivieren zijn kort en met lage waterstanden. De langste rivier, uitsluitend gelegen in het Bulgaarse gebied, de Iskar, heeft een lengte van 368 kilometer. Andere grote rivieren zijn de Struma en de Maritsa in het zuiden.
Meer informatie over de bevolking van Bulgarije op landenweb.

BevolkingNaar boven

De bevolking van Bulgarije neemt de laatste jaren af, vooral door het vertrek van mensen die het economisch beter hopen te treffen dan in eigen land.
Het grootste deel van de bevolking, 72,5%, woont in stedelijke gebieden. Vanaf 2017 is Sofia het dichtstbevolkte stedelijke centrum met 1.330.000 inwoners, gevolgd door Plovdiv (345.000), Varna (344.000), Burgas (209.000) en Ruse (160.000). Bulgaren zijn de belangrijkste etnische groep en vormen 84,8% van de bevolking. Turkse en Roma-minderheden omvatten respectievelijk 8,8 en 4,9%; De Roma-minderheid wordt meestal onderschat in censusgegevens en kan tot 11% van de bevolking vertegenwoordigen.
Meer informatie over de bevolking van Bulgarije op landenweb.

TalenNaar boven

Bulgaars is de enige taal met een officiële status en wordt gesproken door 85% van de bevolking. Bulgaars behoort tot de Slavische groep van talen, maar het heeft een aantal grammaticale eigenaardigheden dat het onderscheidt van andere Slavische talen. Andere belangrijke talen zijn Turks en Romani, die volgens de volkstelling van 2011 werden gesproken door respectievelijk 9,1% en 4,2% van de bevolking.
Meer informatie over de talen in Bulgarije op landenweb.

GeschiedenisNaar boven

Er zijn op internet veel websites met informatie over de geschiedenis van Bulgarije waarvan we hier een paar zullen noemen:
Landenweb, Wikipedia en IsGeschiedenis.

KlimaatNaar boven

Bulgarije heeft een veranderlijk klimaat, dat het gevolg is van de ligging op het ontmoetingspunt van de mediterrane en continentale luchtmassa's, gecombineerd met het barrière-effect van de bergen. Noord-Bulgarije is gemiddeld 1 graad koeler en registreert 200 millimeter meer neerslag dan de regio's ten zuiden van het Balkangebergte. Temperaturen variëren aanzienlijk in verschillende gebieden. De laagste gemeten temperatuur is -38,3 graden, terwijl de hoogste 45,2 graden is. De neerslag is gemiddeld ongeveer 630 millimeter per jaar en varieert van 500 millimeter in Dobrudja tot meer dan 2500 millimeter in de bergen. In de winter valt er veel sneeuw.
Meer informatie over het klimaat van Bulgarije op landenweb.

Flora en faunaNaar boven

De biodiversiteit van Bulgarije, een van de rijkste in Europa, is bewaard in drie nationale parken, 11 natuurparken, 10 biosfeerreservaten en 565 beschermde gebieden. Achtennegentig van de 233 soorten zoogdieren van Europa zijn te vinden in Bulgarije, samen met 49% van de vlinder- en 30% van de vaatplanten. In totaal zijn 41.493 planten- en diersoorten aanwezig. Grotere zoogdieren met omvangrijke populaties omvatten herten, wilde zwijnen, jakhalzen en vossen. Een derde van alle broedende vogels in Bulgarije is te vinden in Rila National Park, dat ook op grote hoogte Arctische en alpiene soorten herbergt. Meer dan 35% van het landoppervlak is bedekt met bossen.
Bulgarije heeft een aantal van de grootste Natura 2000-gebieden in Europa die 33,8% van zijn grondgebied beslaan. Het heeft ook zijn doelstelling uit het Kyoto-protocol bereikt om de uitstoot van koolstofdioxide met 30% te verminderen van 1990 tot 2009.
Meer informatie over de flora en fauna van Bulgarije op landenweb.

EconomieNaar boven

Bulgarije heeft de afgelopen drie decennia een belangrijke transformatie ondergaan. Het is veranderd van een sterk gecentraliseerde, geplande economie naar een open, op de markt gebaseerde economie met een hoger middeninkomen die veilig is verankerd in de Europese Unie (EU). In de eerste overgangsperiode maakte het land een decennium van langzame economische herstructurering en groei, een hoge schuldenlast en een verlies aan besparingen door.
Meer informatie over de economie van Bulgarije op landenweb.

ToerismeNaar boven

Het toerisme in Bulgarije levert een belangrijke bijdrage aan de economie van het land. Gelegen op het kruispunt van het oosten en het westen, is Bulgarije de thuisbasis van vele beschavingen - Thraciërs, Grieken, Romeinen, Oost-Romeinen of Byzantijnen, Slaven, Bulgaren en Ottomanen. Het land is rijk aan toeristische bezienswaardigheden en historische artefacten, verspreid over een relatief klein en gemakkelijk toegankelijk grondgebied. Bulgarije staat internationaal bekend om zijn resorts aan zee en in de winter.
Meer informatie over bezienswaardigheden in Bulgarije op landenweb.

Het actuele weer


© Teije & Elisabeth 2000 - 2022 Naar boven