Lies & Teije's reis website

We wandelen nog een dag door Sofia


Home -> Europa -> Bulgarije -> Reisverslag Bulgarije -> 15 mei 2019

Woensdag 15 mei, we wandelen nog een dag door Sofia

Park in het centrum van SofiaDe bus is stampvol als we de trolleybus willen instappen en de chauffeur wuift ons naar achteren als we willen instappen en we vragen ons af of we zomaar mee mogen. Zodra we vertrekken roepen allerlei mensen iets tegen ons en nu moet ik weer helemaal van achter tussen de mensenmassa door naar de chauffeur om al rijdend alsnog de kaartjes te kopen. In het centrum stappen we uit en gaan eerst naar het terras naast de Stadstuin, een park bij het Ivan Vazov nationaal theater. Het is iets kouder dan gisteren en ik heb twee truien over elkaar aangetrokken (jassen hebben we niet bij ons, optimistisch als we waren).
Het parlementsgebouw in Sofia Het parlementsgebouw in SofiaVeel van de dingen die we vandaag van wat dichterbij willen bekijken, hebben we gisteren ook al gezien want toen hebben we het hele centrum ook wel doorlopen. En het gigantische Largo complex kun je moeilijk over het hoofd zien, gebouwd in de zogenaamde socialistische klassieke stijl. Hier was vroeger het hoofdkantoor van de Bulgaarse communistische partij maar wordt nu gebruikt door het democratisch gekozen parlement. We zitten hier in het centrum van de macht want eromheen staan meerdere ministeries, het kabinet van de president en het hoog gerechtshof. Er is maar 1 volksvertegenwoordiging, de Nationale Vergadering die 240 leden heeft.
Demonstratie voor het parlemensgebouw Demonstratie voor het parlemensgebouwVoor het gebouw heeft zich een groep mensen verzameld en later komt er steeds meer pers en politie bij die het kleine groepje demonstranten in aantal overtreft. Later lezen we op internet dat het waarschijnlijk een demonstratie van ziekenhuispersoneel betreft voor verhoging van hun lonen (een zuster of broeder verdient circa € 300 per maand) en tegen de commercialisering van de ziekenhuizen. Later op de dag zal de groep stukken groter zijn dan nu maar dan zijn wij niet in de buurt.
Wachters voor het presidentieel paleis in Sofia Het oudste gebouw van Sofia, de Sint-JoriskerkTegenover het Largo en het archeologisch museum staat het presidentsgebouw met 2 traditioneel geklede wachten ervoor. Ze knipperen nauwelijks met de ogen terwijl ze continue aangestaard en gefotografeerd worden. Dat baantje zou niks voor mij zijn, zo lang stil staan en toch alert te blijven.
Aan de zijkant van de hoofdingang kunnen we door een poort naar het plein erachter waar de Sint Joris kerk staat, het oudste intacte gebouw van Sofia uit de 4e eeuw, dezelfde periode als oud Serdica waar we gisteren al zoveel resten van gezien hebben. Ook hier is een deel van de opgraving te zien. In de kerk heeft men middeleeuwse fresco's gevonden die door de Ottomanen waren overgeschilderd.
Voorwerpen in het archeologisch museum in Sofia Bronzen bijlblad in het archeologisch museum in SofiaVlakbij bevindt zich het Nationaal Archeologisch Museum in het gebouw dat vroeger de grote moskee van Sofia was. In de loop van de 20e eeuw werden alle archeologische verzamelingen in de stad hier bijeen gebracht. Het personeel is hier een stuk vriendelijker dan in het geschiedenismuseum, misschien betaalt het hier beter? We mogen hier ook fotograferen (zonder flits) zonder dat het extra geld kost.
Er zijn 5 zalen waaronder een prehistoriezaal met vondsten uit heel Bulgarije. In deze streek woonden al erg vroeg mensachtigen (7 miljoen jaar geleden al volgens sommige archeologen) maar ook het waarschijnlijk oudste Europese dorp heeft men hier gevonden van ca. 5.000 v.c. bij Provadia.
Gestileerd bronzen hert uit de vroege IJzertijd, BulgarijeIn ieder geval worden er nog regelmatig nieuwe vondsten gedaan, kijk maar eens op deze website. Ik vind dit gestileerde hert van brons erg mooi. Veel voorwerpen, of het nu om keramiek, goud of een ander metaal betreft, zijn erg gedetailleerd en het lijkt erop alsof er hier wat kunstzinnige mensen hebben gewoond. In de loop van de tijd hebben heel wat verschillende volkeren in deze contreien hebben gewoond maar het bekendst zijn wel de Thraciërs die rond 5.000 v.c. vanuit de Kaukasus naar het zuidoosten van Europa trokken.
Gouden voorwerpen in het archeologisch museum in Sofia Gouden masker van koning Teres I in het archeologisch museum in SofiaDe Thraciërs vormden rivaliserende stammen anders hadden ze een machtig wereldrijk kunnen vormen zoals de Griekse historicus Herodotus in de 6e eeuw v.c. al schreef. In centraal Bulgarije zijn een groot aantal graven gevonden, van stamleiders of koningen, met indrukwekkende goudschatten waarvan een aantal hier tentoongesteld worden in de schattenzaal. Helaas is de ruimte vrij leeg, het meeste is uitgeleend aan een museum in Skopje. De Thraciërs stonden echter bekend als zeer kundige edelsmeden. En er zijn nog duizenden grafheuvels die onderzocht moeten worden, er is dus nog veel meer te vinden. Schatgraverij is dan ook een groot probleem in Bulgarije.
Mozaïek in het archeologisch museum in Sofia Maria met een nogal volwassen uitziend Jezus-kind, SofiaIn de centrale hal van het museum zijn een aantal mozaieken en, uiteraard, iconen te zien. In verhouding met de vele zaken die in Bulgarije gevonden zijn is het museum eerlijk gezegd maar aan de kleine kant maar dat heeft als voordeel dat je niet te snel verveeld raakt. Zelf heb ik daar meestal weinig last van maar ik kan me voorstellen dat het bekijken van honderden scherven aardewerk een keer gaat vervelen. Maar iconen heb ik wel even genoeg gezien. Maar deze op de foto valt me toch op: de Jezus op Maria's arm heeft toch al een behoorlijk oud gezicht.
Wachten op de bus bij het St. Sofia monument Het St. Sofia monument in SofiaNa het museumbezoek lopen we nog even een stukje langs de opgravingen van Serdica, zoals de stad in de Romeinse tijd heette. Daarbij komen we ook langs het 24 meter hoge standbeeld van een vergulde vrouw op een sokkel. Dit is St. Sofia naar wie de stad is vernoemd en haar beschermheilige. Ze heeft in 2000 de plaats ingenomen van Lenin die in 1991 van zijn sokkel werd gehaald nadat het communistische oostblok uit elkaar viel.
Uitzicht op de Vitosha berg vanaf een winkelstraat in Sofia We schuilen voor de regen bij het nationaal theater in SofiaAls we wat rondkijken in de winkelstraten vanwaar we uitzicht hebben op de besneeuwde toppen van het Vitosha gebergte, begint het opeens te regenen en we zoeken ons terras bij het nationaal theater weer op. Daar kunnen we binnen schuilen tegen de regen en meteen een uitgebreide lunchpauze nemen tot de regen wat minder erg wordt. Het wordt uiteindelijk een hele lange pauze maar na een uurtje miezert het alleen af en toe nog een beetje en gaan we weer op pad. Maar koud is het wel en tot overmaat van ramp heb ik behoorlijk last van kiespijn gekregen. Dat maakt het wandelen er niet plezieriger op.
Beeldengroep voor de Sofia City Art Gallery Beeldengroep in het centrum van SofiaDe Sofia Kunstgalerij is een van de vele musea in Sofia met beeldhouwwerk, gravures, moderne kunst en fotografische kunst. In de tuin staan een aantal beelden. We bezoeken niet alle musea, dat is niet te doen in 2 dagen. Zo had ik graag nog wel naar het Nationaal Geschiedenismuseum gewild dat in het zuiden van de stad staat. Het is het grootste museum van Bulgarije en heeft een hele uitgebreide verzameling Thracische voorwerpen waaronder goudschatten.
De Russisch orthodoxe kerk Sveti Nikolay Mirlikiiski De Russisch orthodoxe kerk Sveti Nikolay MirlikiiskiOmdat we in het centrum blijven, komen we ook veel gebouwen tegen die we gisteren al wel gezien hebben en nu van wat dichterbij gaan bekijken zoals de Russisch orthodoxe kerk die ook wel St. Nicolas de Wonderdoener wordt genoemd. Het was de officiële kerk voor de Russische gemeenschap in Sofia en werd ontworpen door een Russische architect en in de Russische revival stijl gebouwd (1907-1914). De vijf torens zijn verguld en ook binnen is het weelderig versierd. In de crypte van de kerk liggen de overblijfselen van aartsbisschop Seraphim waar nog heel veel mensen komen bidden en om briefjes met hun wensen achter te laten in de hoop op genezing. Wij kijken even in de kerk maar slaan de crypte over. Hoewel, misschien was ik mijn kiespijn wel kwijt geraakt...
Beeld in het centrum van Sofia Standbeeld van een beroemde democraat, Atanas Burov, in SofiaDe meeste dingen die we per se wilden zien hebben we van ons lijstje afgestreept en we dwalen nu wat door de vele parken die Sofia heeft. En werkelijk overal staan beelden, sommige nog duidelijk uit het communistische tijdperk. De meer politiek getinte beelden uit die tijd zijn na de val van het communisme uit het stadsbeeld verwijderd en werden eerst in opslagdepots opgeslagen. In 2011 werd het museum voor socialistische kunst geopend waar die beelden in de tuin worden tentoongesteld. Men wilde het museum eerst het Museum voor Totalitaire Kunst noemen maar dat zou niet lekker genoeg klinken om toeristen te trekken. En dat is wel de bedoeling van het stadsbestuur.
Sofia komt niet op ons top 10 lijstje van mooiste steden die we hebben gezien maar er is zeker genoeg te doen en zien en het is er spotgoedkoop dus zeker aan te raden voor een korte stedentrip.
Het nationaal kunstmuseum in een oud paleis, SofiaBehalve musea, kerken, gigantische gebouwen, parken en standbeelden is er nog veel meer te doen in Sofia. Zo zijn er veel theateropvoeringen maar ook opera en ballet staan op een hoog niveau, er zijn 20 bioscopen. Daarnaast houden de Bulgaren van uitgaan dus Sofia biedt ook een gevarieerd nachtleven en je bent er heel wat minder geld kwijt dan in de meeste Europese steden. En natuurlijk kun je er goed shoppen: er zijn een aantal grote winkelcentra maar ook markten door de hele stad en winkelstraten in een voetgangersgebied.
Er kan nog wel wat opgeknapt worden in het centrum van Sofia De bedelares van gisteren zit nog op dezelfde plek, SofiaAan het begin van zo'n winkelstraat zit nog steeds dezelfde bedelares van gisteren en ook de duiven zitten nog om en op haar. In het winkelgebied kijken we een beetje rond en nemen nog een koffiepauze buiten omdat de zon heel af en toe door de wolken komt kijken. We hebben de stad mu twee dagen kriskras doorkruist in de kou en soms in de regen en zijn een beetje Sofia-moe. Deze stedentrip was ook meer een extraatje aan onze Griekenland vakantie en alles kunnen we toch niet zien, dan moeten we wat langer blijven.
Opgebroken straat buiten het centrum van Sofia De bekabeling in Sofia is nog niet ondergrondsDaarom lopen we langzamerhand naar het Knyazheska park waar lijn 2 ook een halte heeft. We komen door een straat die nieuwe bestrating krijgt maar het is duidelijk dat de bekabeling hier nog lang niet ondergronds gaat. Alles hangt aan en door elkaar en ik zou hier niet graag telefoonmonteur zijn die een storing moet oplossen.
Ook zien we wat straatkunst, kunstig beschilderde muren. We hebben er in het centrum niet zo op gelet maar in Sofia moeten er wel wat pareltjes van zijn. Een bekende is ook een beetje verscholen op de foto bij de vorige alinea. Je kunt ook onder begeleiding een gratis graffiti tour doen.
Beeld van touwtrekkende kinderen in de Knyazheska tuin in Sofia Oorlogsmonument in de Knyazheska Garden, SofiaIn het Knyazheska park zien we allereerst een beeldhouwwerk van een groep touwtrekkende kinderen maar het centrum van het park wordt gedomineerd door een groot oorlogsmonument dat bedoeld is om het Sovjetleger te bedanken voor de bevrijding van het land in de 2e wereldoorlog. Onder het monument staan taferelen met het oprukkende leger en blijde burgers. Geef ons dan maar het touwtrek-beeld.
Het park is geliefd voor protesten en ook nu verwacht men blijkbaar iets want het park is gevuld met politie en soldaten. Maar demonstranten zien we niet.
Daarna nemen we de bus terug die alweer overvol zit en nestelen ons naast het electrisch kacheltje want de temperatuur buiten is hooguit 12 graden en het begint weer te regenen. We lopen nog wel even langs de supermarkt en besluiten daar morgenvroeg bij ons vertrek even flink wat boodschappen mee te nemen want we staan steeds weer versteld van de lage prijzen en Griekenland is wat etenswaar betreft bijna net zo duur als Nederland.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven