Lies & Teije's reis website

Op weg naar Schotland maar eerst naar Brugge


Home -> Europa -> België -> Reisverslag België -> 10 mei 2017

Woensdag 10 mei, op weg naar Schotland maar eerst naar Brugge

Ik word vanochtend wakker met een zere keel maar let er verder niet zo op. Het is heerlijk weer en we gaan weer op pad. Morgen nemen we de boot vanuit Duinkerken naar Dover maar vandaag gaan we al op tijd weg want we hebben er een dagje Brugge aangeplakt. In december 2013 waren we daar voor het laatst en we vonden het een erg leuke stad maar vandaag is het een stuk aangenamer. We vinden vrij gemakkelijk een parkeerplaats iets buiten het centrum.
Op een terrasje in Brugge Het provinciaal hof aan de Markt in BruggeWe wandelen eerst in de richting van de Markt, het centrale plein van het middeleeuwse centrum. De terrassen zitten overal helemaal vol, het is ook schitterend weer, de Bruggelingen, zoals de inwoners worden genoemd, en de toeristen genieten er volop van. Wij vergapen ons vooral aan de vele historische gebouwen, er is hier zoveel bewaard gebleven van de middeleeuwse stad dat het hele centrum op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Wel zijn heel veel gebouwen in de 19e eeuw gerestaureerd en verfraaid met neogotische elementen vandaar ook de vele tierlantijntjes.
De volkshelden Jan Breydel en Pieter de Coninck in BruggeOp de Markt, ook wel Grote Markt genoemd, wordt al eeuwen als marktplein gebouwd dus ze hebben er wel een goede naam voor bedacht. Ten tijde van Napoleon heeft het nog even Place Napoleon geheten. Om het plein staan de grootste monumentale gebouwen en erop staan verschillende monumenten. Midden op het plein staat het standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Coninck, twee lokale volkshelden die in 1302 een rol spoeelden in het verzet tegen de Fransen. Door de loop van de eeuwen is hun bijdrage flink aangedikt. Vast staat is dat ze in 1302 een klein Frans leger hebben afgeslacht en daarmee een reeks gebeurtenissen in werking stelden.
Op een terrasje in BruggeAls we op een terras lezen over de geschiedenis in die tijd, blijkt dat er nogal wat strijd is geleverd in die tijd en dat Vlaanderen, dat redelijk wat autonomie had onder Frans gezag, de zijde van Engeland koos dat in oorlog was met Frankrijk. In naam van de vrijheid werden er heel wat slachtpartijen aangericht. Tja, vrijheidsstrijders of terroristen, zeg het maar. Zoveel is er nog niet veranderd op de wereld en we mogen in het westen blij zijn dat we al meer 70 jaar in redelijke vrijheid kunnen leven. Hopelijk hoeft die vrijheid nooit met pensioen.
Gracht in Brugge Huizen aan een gracht in BruggeNa onze stop in de zon hervatten we onze wandeling en lopen door alle delen van de oude stad. Er zijn vele kanalen, de zogenaamde Reien, aftakkingen van de rivier de Reie.
Er zijn ontzettend veel toeristische attracties in Brugge, te veel om hier op te noemen. Wil je de stad als toerist goed leren kennen dan heb je wel een aantal dagen nodig. Er zijn tientallen musea waarvan een aantal in historische gebouwen als de Belfort en de Sint Salvatorskathedraal. In de Saaihalle is wel een heel speciaal museum, die over patat: in het frietmuseum kom je alles te weten over de geschiedenis van de aardappel en friet en hun plaats in de kunst.
Hoewel we maar een halve dag hebben rondgelopen door Brugge zijn we best tevreden over alles wat we gezien hebben en aan het einde van de dag zoeken we een terras op waar we nog steeds buiten kunnen zitten want het is om 6 uur een heerlijke 22 graden. Daar eten we wat en gaan dan naar ons hotel, net buiten de stad en kunnen we ons voorbereiden op Schotland.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven