Lies & Teije's reis website

Nog een dagje Brugge


Home -> Europa -> België -> Reisverslag België -> 17 december 2013

Dinsdag 17 december, nog een dagje Brugge

Wanneer we wakker worden is het grijs buiten en het lijkt steeds bijna te gaan regenen. We gaan zo in Bruggge ontbijten dus we checken snel uit. Iets te snel want als we in het centrum zijn bedenken we ineens dat we mijn jas hebben laten liggen en erger nog, de laptop. Dus moeten we eerst weer terug maar beter dat we er nu achter komen dan vanavond als we hier al ver vandaan zijn.
Beeldengroepen op Het Zand, Brugge Beeldengroep op Het Zand, BruggeWe parkeren onze auto iets buiten het centrum (gratis) en wandelen naar 't Zand waar we op één van de vele restaurants ons ontbijt gaan nuttigen. Het is het grootste plein van Brugge met fonteinen en een aantal beeldengroepen die taferelen uit de geschiedenis van de stad voorstellen.
Het schijnt dat men in 2016 begonnen is met het herinrichten van het plein en dat de fontein er niet meer is. Ook staan de beelden er niet meer maar misschien komen die weer terug.
Kerststal in Brugge Kerststal in BruggeOveral in de stad zien we kerststalletjes en als we nog een paar dagen zouden wachten, komen er nog meer kerstmarkten zoals op de Grote Markt. Ook organiseert de gemeente jaarlijks rond kerst een ijsscculpturenfestival maar die missen we dus.
Deze kerststallen staan bij de Onthaalkerk Onze Lieve Vrouwe, met 115 meter het op één na hoogste bakstenen gebouw ter wereld.
Beeld aan de Heilige Geeststraat Onze lieve vrouwe kerk, BruggeBrugge staat trouwens vol religieuze monumenten zoals kerken maar ook kapelletjes en religieuze beelden. In de Onze Lieve Vrouwe staat nog een wereldberoemd werk van Michelangelo, Madonna met kind, dat eigenlijk voor de dom in Siena was bedoeld maar werd aangekocht door een Brugse handelaar die het aan de kerk schonk.

Naast de kerk staat het archeologiemuseum dat speels vertelt over het leven door de eeuwen heen in Brugge. Maar daarnaast zijn er in het centrum van de stad nog een tiental musea waar de geschiedenis van de stad behandeld wordt dus voor de geïnteresseerde is er genoeg te doen maar wij vinden 1 museum voor vandaag meer dan genoeg.
Guido Gezelleplein Wapenschild GruuthusemuseumWaar je ook rondkijkt (in het centrum dan) zie je historische gebouwen, zoals hier op het Guido Gezelleplein waar ook het Gruuthusemuseum staat in een voormalig 15e eeuws stadspaleis en waar een gevarieerde verzameling voorwerpen van de 13e tot de 19e eeuw tentoongesteld worden waaronder een heleboel Brugse tapijten en een gebruikte guillotine.
Huisje in de Arentshof, Brugge Ruiter van de apocalyps, BruggeVlakbij de Onze Lieve Vrouwe kerk is de Arentshof, alweer zo'n leuk hofje dat op last van de gemeente aan het einde van de 19e eeuw voor het publiek opengesteld moest worden.
In de tuin staat ook een beeldengroep, de 4 ruiters van de apocalyps, alweer een religieus kunstwerk die de dood, oorlog, honger en revolutie uitbeelden. Waarom de beeldengroep hier staat is ons niet helemaal duidelijk maar ze zijn gemaakt door de kunstenaar Rik Poot.
Bonifacius brug, Brugge Bonifacius brug, BruggeEen eeuw geleden werd ook de Bonifacius brug aangelegd, een leuk klein bruggetje over de Reie. Grachten in Brugge worden reien genoemd naar de rivier de Reie die ooit door Brugge heen stroomde. Vanwege de vele grachten wordt Brugge ook wel het Venetië van het noorden genoemd (zoals wel meer plaatsen, denk maar aan Giethoorn in Nederland).
Huisjes bij de Bonifaciusbrug Huisje aan de Mariastraat, BruggeEr is geen kade maar de huizen zijn zo in het water gebouwd, net als in Venetië. Het zijn allemaal oude huizen en we vragen ons af hoe die onderhouden worden om te zorgen dat er geen water naar binnen komt. En het water tegen de muur zal ook vast voor kou en vocht zorgen aan de binnenkant. Het is vast een kostbare zaak om de muren goed te houden en binnen een droge en warme omgeving. Of misschien worden op die hoogte de kamers wel juist als opslagkelders gebruikt voor dingen die zo'n atmosfeer nodig hebben.
Venetië in Brugge Gracht bij de Mariastraat in BruggeDe grachten geven wel een prettige sfeer aan de stad en op alle bruggetjes staan wel toeristen om uitgebreid foto's te maken van de grachten, de huizen en de zwanen die er zwemmen.
In de zomer kun je de binnenstad van Brugge ook met een bootje verkennen.
Hofje aan de Noordstraat, BruggeOp weg naar het Minnewaterpark komen we langs een hofje aan de Noordstraat, het godshuis De Vos. Christiaan de Vos bouwde hier in het begin van de 18e eeuw woningen voor 6 arme weduwen. Een dergelijk Godshuis was een stichting en deze regelde alles wat van belang was voor de bewoners. Zo kregen de bewoonsters hier maandelijks 15 schellingen en iedere week een brood. Er was ook een kapel en volgens de statuten moesten de bewoners daar 2x per dag bidden.
Het Minnewater, Brugge Het Minnewater, BruggeHet Minnewater is een langwerpig meer aan de zuidkant van het centrum van Brugge en ontstond ooit als een soort waterbekken dat de watertoevoer van de rivier de Reie regelde want het waterpeil daarvan kon behoorlijk variëren. Er zijn verschillende verklaringen voor de naam van het water maar de mooiste is wel een tragisch liefdesverhaal, een soort Romeo en Julia maar dan met Minna en Stromberg in de hoofdrollen.
Monasterium De WijngaardTen noorden van het Minnewater ligt het Begijnhof Ten Wijngaerde, het enige nog bewaarde begijnhof in de stad. Maar begijnen (alleenstaanden die deel uitmaakten van een lekenorganisatie dus geen kloosterorde) wonen er allang niet meer, nu zijn er nog een aantal benedictinessen. Al in de 13e eeuw woonde hier een vrome vrouwengemeenschap maar de meeste huisjes die er staan zijn uit de 16e, 17e en 18e eeuw.
Fontein met paardenkop in Brugge BrievenbusbriefjeWanneer we het begijnhof uitlopen komen we langs de Paardendrink, een fonteintje met aan weerszijden twee bronzen paardenhoofden.
Langzaam lopen we nu naar de Grote Markt en onderweg komen we nog een briefje op een brievenbus tegen: "Aan de postbode: wij hebben per ongeluk een belangrijk papier in uw brievenbus laten vallen" met het verzoek deze terug te bezorgen. Of zou het een truc zijn om goedkoop iets bij een stadsgenoot te laten bezorgen?
Op de Grote Markt gaan we nog even zitten voor een laatste hapje en drankje. Gelukkig is het ook hier verwarmd want het wordt nu toch een stuk killer en af en toe miezert het wat. We hebben nog lang niet alles van Brugge gezien maar het is steeds minder aantrekkelijk om buiten rond te lopen dus dit wordt het einde van deze reis.
Drie dagen Parijs en nog een hele dag Brugge, we hebben weer heel wat gezien maar vooral ook veel gewandeld. Tijd dat onze voeten wat vakantie krijgen. Het is nog 400 kilometer rijden naar huis en daar komen we aan het begin van de avond aan, moe maar zeker ook heel voldaan!

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2021 Naar boven