Lies & Teije's reis website

Naar Durbuy, we verkennen de omgeving


Je bent hier: Home -> Europa -> België -> Reisverslag België -> 15 december

België, december 2005, naar Durbuy, we verkennen de omgeving

Na een lange nacht heerlijk geslapen te hebben, kost het ons moeite het warme bed te verlaten. Het is koud in het huisje, dus we zetten eerst maar gauw de verwarming aan. Buiten is het nevelig en er staat weinig wind, dus weinig kans dat het nog erg gaat opklaren vandaag.
RadhadeshEerst rijden we een stukje terug over de weg waarlangs we gisteren zijn aangekomen om een foto te maken van Radhadesh, het 13e eeuwse kasteel dat in het bezit is van de internationale Krishna gemeenschap die het grondig hebben opgeknapt. Iedere dag zijn er een aantal rondleidingen door het kasteel, in het Nederlands en in het Frans, en dat willen we één dezer dagen zeker gaan doen.
Durbuy, een klein stadje Durbuy, een klein stadjeMaar eerst gaan we naar Durbuy, een klein middeleeuws stadje dat zichzelf het allerkleinste stadje ter wereld noemt. Misschien was het dat ooit ook wel, maar in de jaren 70 van de 20e eeuw is er een gemeentelijke herindeling geweest omdat de regering het aantal kleine gemeenschappen wilde verminderen. Durbuy werd ineens het centrum van een veel grotere administratieve gemeente en heeft nu enkele duizenden inwoners en omvat vele kleine dorpen in de omgeving.
Durbuy, een klein stadje Durbuy kasteelDe oude stad is inderdaad erg klein, maar ook heel erg leuk om doorheen te wandelen. Dit keer geen hordes touristen, we hebben het juiste moment uitgekozen... Een kasteel langs de oever van de rivier de Ourthe domineert de stad. Deze hele vallei is naar de snelstromende rivier genoemd die af en toe diepe kloven in het landschap heeft uitgesneden en daardoor wel één van de mooiste dalen van de Ardennen is geworden.
Durbuy, een klein stadje Durbuy, een klein stadjeWe waren hier al eens eerder, in 2001, op doorreis van Portugal naar huis, maar toen was het midden in de zomer en ontzettend druk. Nu hebben we het stadje bijna voor onszelf alleen. We moeten hier zeker ook nog eens 's avonds heengaan, want het schijnt leuk verlicht te zijn voor de kerst.
DorpskerkDaarna touren we een beetje rond door de omgeving, zonder een duidelijk doel voor ogen. We komen door allerlei leuke dorpjes heen waar je soms de indruk krijgt dat de tijd heeft stilgestaan. Ook het landschap is erg aantrekkelijk maar de mist wordt steeds dikker en we vinden het erg moeilijk mooie foto's van het landschap te maken. Maar het geeft niet, dit keer zijn we meer voor de rust gekomen dan om 'alles' te zien. We genieten volop van deze autorit en zien wel waar we uitkomen.
MalmedyMalmedy (we hebben gehoord dat het een bijzondere carnavalsstad is) is één van de grotere plaatsen waar we doorheen komen en ligt op de grens van de Hoge Venen, het hoogste gedeelte van de Ardennen en België. Het is een natuurpark en loopt over de grens met Duitsland over in de Eifel. Het gebied is 67.000 hectare groot en een prachtig wandelgebied. Er zijn ook skipistes en er ligt zelfs nog sneeuw van de sneeuwbuien van enkele weken geleden. En we kunnen merken dat het een echt berggebied is, de wegen draaien en keren, soms zelfs met haarspeldbochten en sommige weggetjes zijn erg steil.
Fawlty towersEen prachtig gebied om doorheen te rijden, of te wandelen als het tenminste wat mooier weer is. Wij blijven lekker in de warme auto want buiten vriest het bijna. Op een kruispunt van verlaten weggetjes zien we dit bord, van het gasthuis Ffaulty towers. Daar gaan we maar niet naar binnen...
Reinhardstein kasteel Reinhardstein kasteelHet kost ons wat tijd om het te vinden, maar uiteindelijk komen we uit bij Chateau Reinhardstein bij Ovifat, een gerestaureerd 14e eeuws kasteel dat verscholen in de bossen ligt. Uiteraard is het privébezit en het schijnt het hele jaar door bewoond te worden. Als we er naar toe wandelen zien we dat er eigenlijk alleen maar Nederlandse auto's staan, zou er een Hollands feestje aan de gang zijn?
We hebben niet erg veel gereden vandaag, maar toch zijn we heel tevreden met al het natuurschoon dat we hebben gezien. Maar het wordt nog mistiger en er valt nu zo weinig meer te zien dat we maar besluiten om terug te rijden naar het vakantiepark, want hier hebben we niet veel aan. Net voor het donker invalt, zijn we weer 'thuis'. En net als gisteren voelen we ons alweer zo moe; we hebben geen zin meer om vanavond nog naar Durbuy te gaan, dat doen we een andere dag dan wel.

 


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven