Lies & Teije's reis website

Informatie over Andorra


Je bent hier: Home -> Europa -> Andorra - > Informatie Andorra

Informatie over Andorra

Feiten over Andorra

De (nationale) vlag
Officiële naam Catalaans: Principat d'Andorra, Frans: Principauté d'Andorre, Spaans: Principado de Andorra: Andorranen zelf noemen het Valls d'Andorra.
In het Nederlands: het Vorstendom van Andorra
Oppervlakte 468 km²
Aantal inwoners 85.660 inwoners (2016)
Bevolkingsdichtheid 183 mensen per km²
Hoofdstad Andorra la Vella
Munteenheid Sinds 2002 gebruikt Andorra de euro als betaalmiddel. In 2014 werden er voor het eerst eigen euromunten geslagen, die begin 2015 in omloop werden gebracht.
Wegennet Er is maar één doorgaande weg van Frankrijk naar Spanje. Er zijn geen snelwegen maar de wegen zijn over het algemeen in goede toestand.
Brandstofprijzen Zie de website van de ANWB
Code auto kentekenplaat AND
Telefoon landcode 376
Internet landcode .ad
Tijdsverschil GMT+1; dezelfde tijd als in Nederland

Geografische gegevens

Andorra ligt hoog in de oostelijke Pyreneeën, ingeklemd tussen de Spaanse provincie Catalonië (departement Alt Urgell) en het Franse departement Ariège. De grenslijn met Spanje bedraagt 64 km; die met Frankrijk bedraagt 57 km.
Lees meer op Landenweb.

BevolkingNaar boven

Na de Tweede Wereldoorlog telde de kleine bergrepubliek slechts 6000 inwoners, bijna allemaal afstammelingen van Catalaanse families en overwegend Catalaans sprekend.
Lees meer op Landenweb.

TalenNaar boven

Het Catalaans, een Romaanse taal, is de enige officiële landstaal in Andorra. Naast het Catalaans wordt er ook Spaans en Frans gesproken in het ministaatje en in het handelsverkeer wordt Engels steeds meer gebruikt.

GeschiedenisNaar boven

Al in de prehistorie woonden er mensen in de valleien van het huidige Andorra. Deze bewoners werden in de 2e eeuw v.Chr. voor het eerst genoemd in een geschrift van de Griekse geschiedschrijver Polybius.
Lees meer op Landenweb.

KlimaatNaar boven

Andorra heeft een gematigd klimaat met koude, vochtige winters met veel sneeuw en vrij koele, droge zomers.
Lees meer op Landenweb.

Flora en faunaNaar boven

In totaal komen er in Andorra meer dan 1100 verschillende plantensoorten voor en de dierenwereld van Andorra beschikt over een aantal unieke soorten, zoals de bijna uitgestorven Iberische steenbok.
Lees meer op Landenweb.

EconomieNaar boven

Economisch is Andorra altijd sterk georiënteerd geweest op Spanje en onder het Franco-régime bloeide het bergstaatje op als belastingparadijs, respectievelijk smokkelnest tussen de EU-leden Frankrijk en Spanje.
Lees meer op Landenweb.

Het actuele weer


© Teije & Elisabeth 2000 - 2018 Naar boven