Home -> TsjechiŽ -> Algemene informatie
Informatie over TsjechiŽ
Weetjes
Geografische gegevens
Bevolking
Talen
Geschiedenis
Klimaat
Flora en fauna
Het aktuele weer
Allerlei weetjes over TsjechiŽ (zomer 2003)
Ceska Republika (= Tsjechische Republiek)
78.866 vierkante kilometer (1,9 x Nederland)
10,2 miljoen (juli 2002)
129 inwoners per vierkante kilometer
Praha (Praag)
Korun (CZK) of kroon, verdeeld in 100 haleru (heller). 100 kroon is ongeveer € 3,20 (juni 2003); 1 € = ca. CZK 31
Op de meeste snelwegen is een tolvignet verplicht. In het westen van het land zijn de wegen behoorlijk goed, evenals de doorgaande wegen in het oosten. In het gebied ten zuiden van het Reuzengebergte (Boheems Paradijs) zijn we echter ook hele slechte wegen tegengekomen.
Benzine: € 0,90 tot € 1,05; Diesel: € 0,80; Gas: € 0,40
CZ
420
.cz
De prijzen in Praag liggen al aardig op West-Europees nivo, maar daarbuiten is het nog veel goedkoper. Op de camping in Praag betaalden wij € 29 voor een hut, terwijl we in het Reuzengebergte hotels zagen die daarvoor een tweepersoonskamer aanboden. Voor een kop koffie en een groot glas bier betaalden we in Praag tussen de € 2 tot € 5 op toeristische plekken.
GMT+1; dezelfde tijd als in Nederland
Praag is een prachtige stad, maar ook het Boheems paradijs vonden we erg mooi. Een ander prachtig gebied is de Moravische karst, ten noorden van Brno.

Geografische gegevens
TsjechiŽ is omringd door Oostenrijk, Duitsland, Polen en Slowakije en bestaat uit een westelijk gebied, Bohemen en een oostelijk gebied, MoraviŽ. MoraviŽ is erg heuvelachtig terwijl Bohemen licht golvende vlakten heeft die omringd zijn door lage bergen.
Meer informatie op Landenweb.

Bevolking
In 1930 leefden er nog 3,3 miljoen Duitsers en meer dan 200.000 joden in het land. Op dit moment vormen de Duitsers nog maar 0,4% van het totale inwoneraantal en ook van de joden is nog maar een heel klein deel over. Ook de overige minderheidsgroepen zijn na de oorlog flink in aantal afgenomen.
Klik op Landenweb voor meer informatie.

Talen
Het Tsjechisch behoort samen met het Pools en het Slowaaks tot de West-Slavische taalgroep. Opvallend aan het Tsjechisch is het gebruik van veel medeklinkers achter elkaar. Op de engelstalige website ethnologue.com vind je meer informatie over de gesproken talen in TsjechiŽ.

Geschiedenis
Op 1 januari 1993 gingen Tsjechie en Slowakije als twee afzonderlijke staten verder en hield Tsjechoslowakije op te bestaan. In 2004 zal TsjechiŽ toetreden tot de Europese Unie.
We hebben besloten de geschiedenis van landen hier niet meer gedetailleerd te vermelden omdat er al zoveel informatiebronnen over zijn en het ons erg veel tijd kost (waarbij we toch weer bronnen van anderen moeten gebruiken die vaak op het internet staan). Hieronder noemen we enkele:
Nederlandstalige informatie over de geschiedenis
Een kort engelstalig overzicht van de Tsjechische geschiedenis

Klimaat
TsjechiŽ kent overheersend een landklimaat.
Meer informatie op Landenweb.

Flora en fauna
Veel bomen-, planten- en dierensoorten worden met uitsterven bedreigd door de industrialisering en de milieuvervuiling. Zure regen heeft op veel plaatsen de vegetatie aangetast. Met name naaldbomen hebben hier erg van te lijden gehad. Meer informatie over de flora en fauna vind je op Landenweb

Het weer in TsjechiŽ op dit moment
Praag Brno Plzen Liberec