Home -> Slowakije -> Algemene informatie
Informatie over Slowakije
Weetjes
Geografische gegevens
Bevolking
Talen
Geschiedenis
Klimaat
Flora en fauna
Het aktuele weer
Allerlei weetjes over Slowakije (zomer 2003)
Slovenska Republika (= Slowaakse republiek)
48.845 vierkante kilometer (1,2 x Nederland)
5,4 miljoen (juli 2004)
110 inwoners per vierkante kilometer
Bratislava
Slovakia Koruna (SK, of SKK internationaal), onderverdeeld in 100 Halier. 1 SKK is ongeveer € 0,025 (juni 2004); 1 € = ca. SKK 40
Snelwegen zijn er nog niet veel, maar de meeste 2-baanswegen zijn erg goed onderhouden. Maximale snelheden: 60 in de bebouwde kom, 90 erbuiten en 130 km. op de snelwegen.
Benzine: € 0,90 tot € 0,97; Diesel: € 0,82; Gas: € 0,72
SK
421
.sk
De prijzen liggen beduidend lager dan in Nederland. Voor twee maaltijden met voorgerecht en drankjes waren we nog geen 400 SKK kwijt, minder dan € 10.
GMT+1; dezelfde tijd als in Nederland
De natuur is erg mooi, maar ook de rust (weinig toeristen) spreekt ons aan.

Geografische gegevens
Slowakije is een republiek in Midden-Europa en grenst in het noorden aan Polen (444 kilometer), in het oosten aan de Oekraïne (90 km), in het zuiden aan Hongarije (515 km), in het zuidwesten aan Oostenrijk (127 km) en in het westen aan TsjechiŽ (215 km).
De Oostenrijkse hoofdstad Wenen ligt maar 60 kilometer van de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Slowakije grenst niet aan een zee.
Meer informatie op Landenweb.

Bevolking
Van de bevolking is ruim 86% Slowaaks. Een belangrijke minderheid (11%) vormen de Hongaren, die vooral in het zuiden wonen. De verhouding tussen beide bevolkingsgroepen was erg slecht, maar is verbeterd door de erkenning van het Hongaars als minderheidstaal en door het toestaan van tweetalig onderwijs. De Hongaren worden in het parlement vertegenwoordigd door de Hongaarse Coalitie Partij (SMK).
Klik op Landenweb om hier meer over te weten te komen.

Talen
De officiŽle taal is het Slowaaks, dat met het Tsjechisch en het Pools behoort tot de West-Slavische taalgroep, waardoor er een sterke onderlinge verwantschap bestaat. Alle drie de talen hebben gemeenschappelijke wortels in het oer-Slavisch.
Het Slowaaks wordt gesproken door ca. 5,4 miljoen mensen in Slowakije en daarnaast nog door ca. een half miljoen mensen buiten Slowakije, met name in de Verenigde Staten, Canada en AustraliŽ, en verder nog door minderheden in Hongarije en TsjechiŽ.
Het Slowaaks is pas sinds het begin van de 20e eeuw opgekomen als cultuurtaal en is lange tijd niet door de Hongaren en Tsjechen als een officiŽle taal erkend. Vooral het Pools heeft een sterke verwantschap met het Slowaaks. Hongaars is erkend als minderheidstaal.
Klik op Landenweb om meer over de taal te weten te komen.

Geschiedenis
Sinds kort is Slowakije weer een zelfstandige staat met daardoor ook weer haar eigen geschiedenis. We hebben besloten de geschiedenis van landen hier niet meer gedetailleerd te vermelden omdat er al zoveel informatiebronnen over zijn en het ons erg veel tijd kost (waarbij we toch bronnen van anderen moeten gebruiken). Hieronder noemen we enkele:
Nederlandstalige informatie over de geschiedenis
Engelse site, met diverse uitgebreide artikelen

Klimaat
Het klimaat heeft een sterk continentaal karakter met warme zomers en koude winters. In de bergen is het weer over het algemeen wat koeler.
Meer informatie op Landenweb.

Flora en fauna
De dierenwereld en de fauna is van een Midden-Europees karakter. Er zijn veel nationale parken en natuurreservaten.
Meer informatie over de flora en fauna vind je op Landenweb.

Het weer in Slowakije op dit moment
Bratislava Kosice Poprad Trnava