Home -> Polen -> Algemene informatie
Informatie over Polen
Weetjes
Geografische gegevens
Bevolking
Talen
Geschiedenis
Klimaat
Flora en fauna
Het aktuele weer
Allerlei weetjes over Polen (zomer 2003)
Rzeczpospolita Polska (= Poolse republiek)
312.685 vierkante kilometer (7,65 x Nederland)
38,6 miljoen (juli 2002)
123 inwoners per vierkante kilometer
Warschau (Warszawa in het Pools)
Zloty (Zlt), onderverdeeld in 100 groszy. 1 Zlt is ongeveer € 0,25 (juni 2003); 1 € = ca. Zlt 4
Er is 1 snelweg die nog niet helemaal af is, maar de meeste 2-baanswegen zijn goed begaanbaar. Maximum snelheid 90 km. op deze wegen. Let op: er wordt veel gecontroleerd!
Benzine: € 0,80 tot € 0,95; Diesel: € 0,70; Gas: € 0,30
PL
48
.pl
De prijzen liggen beduidend lager dan in Nederland. Voor een kop koffie en een groot glas bier betaalden we 6 Zloty, dus € 1,50 in september 2002.
GMT+1; dezelfde tijd als in Nederland
Wij houden van bergen, dus het Tatra-gebergte in Zuid-Polen vinden wij erg mooi.

Geografische gegevens
Polen is een republiek ten oosten van Duitsland en grenst aan 6 andere landen. In het noorden heeft Polen een kustlijn van bijna 500 km. aan de Oostzee. Het grootste deel van Polen is vlak, alleen in het zuiden zijn er heuvel- en berggebieden (Tatra en Reuzengebergte).
Meer informatie op Landenweb.

Bevolking
De bevolking bestond voor de 2e wereldoorlog voor 65% uit Polen, nu is dat 98%. Klik op Landenweb om hier meer over te weten te komen.

Talen
Het Pools behoort tot de West-Slavische tak van de familie van Baltoslavische talen. Deze familie behoort weer tot de familie der Indogermaanse talen. Tot deze familie behoort ook het Tsjechisch, Russisch en Bulgaars. Klik op Landenweb om meer over de taal te weten te komen.

Geschiedenis
Door de ligging van Polen tussen grote mogendheden als Rusland, het voormalige Pruisen en Oostenrijk zijn er veel oorlogen uitgevochten in (en over) Polen. De Poolse grenzen zoals we die nu kennen zijn dan ook vele malen verschoven in de afgelopen eeuwen. We hebben besloten de geschiedenis van landen hier niet meer gedetailleerd te vermelden omdat er al zoveel informatiebronnen over zijn en het ons erg veel tijd kost (waarbij we toch bronnen van anderen moeten gebruiken). Hieronder noemen we enkele:
Nederlandstalige informatie over de geschiedenis
Engelse site, vanaf 966 AD tot en met 1990

Klimaat
Polen hangt een beetje tussen 2 klimaatzones: het gematigde zeeklimaat dat vanaf de Atlantische Oceaan in het westen komt en het drogere landklimaat dat vanuit AziŽ komt.
Meer informatie op Landenweb.

Flora en fauna
Het woud van Bialowieska in het oosten van Polen is het laatste overblijfsel van het oeroude woud dat eens heel Europa bedekte. Sinds 1 juli 2003 wordt in dit woud helaas op grote schaal hout gekapt nadat de Poolse regering toestemming heeft gegeven om bomen van meer dan honderd jaar oud te gaan kappen.
Meer informatie over de flora en fauna vind je op Landenweb.

Het weer in Polen op dit moment
Warschau Krakau Wroclaw Gdansk