Home -> Nederland -> Algemene informatie
Informatie over Nederland
Weetjes De landkaart van Nederland
Geografische gegevens
Bevolking
Talen
Geschiedenis
Klimaat
Flora en fauna
Het aktuele weer
Park vakanties
Allerlei weetjes over Nederland (januari 2005)
Koninkrijk der Nederlanden
41.526 km², waarvan 7.643 km² water
16,4 miljoen (juli 2005)
484 inwoners per km², maar in de westelijke Randstad is de bevolkingsdichtheid het grootst
Amsterdam (de regering zetelt echter in Den Haag)
Euro sinds 2002; 1 € = ca. $ 1,23 (nov. 2005)
Goed met 116.500 km. geasfalteerd wegdek
ca. € 1,40 voor 1 liter benzine, € 1 voor diesel en € 0,50 voor gas (nov. 2005, maar met sterke wisselingen)
NL
31
.nl
Als Nederlanders kunnen we daar niet goed een oordeel over geven, maar zeker in de horeca vinden we de prijzen erg gestegen (varierend van € 3,50 voor een koffie en een biertje tot € 8)
GMT+1, de zomertijd (+ 1 uur) begint in het laatste weekend van maart en eindigt in het laatste weekend van oktober (-1 uur)
Wij houden van heuvels en bossen, dus Limburg en Drenthe staan hoog op onze lijst. Toch heeft Nederland ook heel veel mooie steden zoals Leiden en Haarlem om maar 2 te noemen. We weten eigenlijk niet zo goed wat we hier het mooist vinden.

Geografische gegevens
Nederland ligt in noordelijk West-Europa en grenst aan Duitsland in het oosten, België in het zuiden en de Noordzee in het westen en noorden. Nederland staat geografisch vooral bekend om zijn vlakheid. Alleen in het zuidoosten zijn enkele hogere heuvels. De Vaalserberg is het hoogste punt met 322 meter.
Meer informatie op wikipedia.org.

Bevolking
Nederland telde in juli 2005 ruim 16,4 miljoen inwoners, waarvan ruim 40% in de steden woont. De bevolkingsdichtheid is ongeveer 484 inwoners per km² maar in Den Haag loopt dat op tot ver boven de 5.000 mensen per km².
Klik op rivm.nl voor meer informatie.

Talen
De officiële taal is het Nederlands. Het Fries is in de provincie Friesland een officiële taal, naast het Nederlands en als zodanig erkend.
Klik op wikipedia.org om meer over de talen in Nederland te leren.

Geschiedenis
Sinds 1815 is Nederland een constitutionele monarchie met tegenwoordig (2005) koningin Beatrix als staatshoofd. Wat ons altijd is opgevallen dat in het verleden veel landen vroeger een koninkrijk waren en nu een republiek. Bij ons is dat dus precies andersom gegaan.
We hebben besloten de geschiedenis van landen hier niet meer gedetailleerd te vermelden omdat er al zoveel informatiebronnen over zijn en het ons erg veel tijd kost (waarbij we toch weer bronnen van anderen moeten gebruiken die vaak op het internet staan). Hieronder noemen we enkele:
De geschiedenis van Nederland vanaf de prehistorie tot 2005
Historische website waar je kan grasduinen door twintig eeuwen Nederlandse geschiedenis.
Jaartallentabel van de geschiedenis van Nederland
Korte geschiedenis van Nederland

Klimaat
Nederland heeft een gematigd zeeklimaat met regen door het hele jaar en niet al te warme zomers en niet al te koude winters. De laatste jaren lijkt dat echter niet helemaal meer op te gaan.
Meer informatie over klimaat en klimaatsveranderingen op vrom.nl.

Flora en fauna
Voor een klein land als Nederland is er nog aardig wat ruimte voor flora en fauna. Al zoekend op internet vinden we echter meer bronnen over wetgeving en regels dan echte informatie over flora en fauna zelf.
Op natuurloket.nl vind je veel links met informatie over de flora en fauna van Nederland.

Het weer in Nederland op dit moment
Amsterdam Rotterdam Groningen Maastricht