Home -> KroatiŽ -> Algemene informatie
Informatie over KroatiŽ
Weetjes
Geografische gegevens
Bevolking
Talen
Geschiedenis
Klimaat
Flora en fauna
Het aktuele weer
Allerlei weetjes over KroatiŽ (zomer 2003)
Republika Hrvatska (= Kroatische Republiek)
56.542 vierkante kilometer (1,4 x Nederland)
4,4 miljoen (juli 2002)
77 inwoners per vierkante kilometer
Zagreb
Kuna (HRK), verdeeld in 100 lipa. 1 kuna is ongeveer € 0,12 (juni 2003); 1 € = ca. KK 8,3
In snel tempo worden nieuwe (tol)snelwegen aangelegd. Op de doorgaande routes langs de kust en door de bergen naar het zuiden en zuidoosten rijdt nu echter nog veel vrachtverkeer waardoor je vaak hooguit 40 tot 80 kilometer per uur kunt afleggen.
Benzine: € 0,90 tot € 1,00; Diesel: € 0,75; Gas: € 0,45
HR
385
.hr
De prijzen liggen duidelijk lager dan in de West-Europese landen, maar ook hier stijgen ze, zeker in de toeristische gebieden langs de Adriatische kust. Voor een kop koffie en een groot glas bier betaalden we meestal zo'n € 2,50. Een nacht op een luxe camping (tentje, auto, 2 personen) kostte ons € 20 per nacht.
GMT+1; dezelfde tijd als in Nederland
Wat we hebben gezien van KroatiŽ vonden we allemaal erg mooi, zowel de bergen als de kust. De kustweg naar het zuidoosten is een prachtige route. De noordoostelijke kant hebben we echter niet bezocht. Indrukwekkend (en beangstigend) zijn de sporen van de oorlog (1991-1994) die in de landelijke gebieden nog erg vers lijken.

Geografische gegevens
KroatiŽ ligt aan de Adriatische Zee met ItaliŽ in het westen, Oostenrijk en Hongarije in het noorden. De landoppervlakte bedraagt ruim 56.000 vierkante kilometer en is daarmee ongeveer even groot als BelgiŽ en Nederland bij elkaar.
Meer informatie op Landenweb.

Bevolking
Bij de volksstemming van 1991 was 12% van de bevolking ServiŽr, maar hun aantal is snel geslonken door emigratie naar ServiŽ als gevolg van de oorlog in de eerste helft van de jaren negentig. Klik op Landenweb voor meer informatie.

Talen
Het Kroatisch behoort tot de Slavische taalfamilie en linguïstisch nauw verwant aan het Servisch. Klik op Landenweb om meer over de talen in KroatiŽ te weten te komen.

Geschiedenis
Na de einde van het Sovjettijdperk verklaarde KroatiŽ zich in december 1990 soeverein. Op 15 januari 1992 werd KroatiŽ als een onafhankelijke staat door de Europese Gemeenschap erkend.
We hebben besloten de geschiedenis van landen hier niet meer gedetailleerd te vermelden omdat er al zoveel informatiebronnen over zijn en het ons erg veel tijd kost (waarbij we toch weer bronnen van anderen moeten gebruiken die vaak op het internet staan). Hieronder noemen we enkele:
Nederlandstalige informatie over de geschiedenis
Kort overzicht van de Kroatische geschiedenis
Over de burgeroorlog (1991-1994)

Klimaat
Het klimaat in KroatiŽ varieert van Mediterraan langs de Adriatische kust tot een landklimaat in het binnenland. Zomers kan het erg warm en droog zijn, 's winters erg koud. Het aantal zonne-uren per jaar is erg veel, ca. 2500.
Meer informatie op Landenweb.

Flora en fauna
Er is een grote verscheidenheid aan planten en dieren in KroatiŽ. Informatie over de flora en fauna vind je op Landenweb (onder aan de pagina).

Het weer in KroatiŽ op dit moment
Zagreb Rijeka Split Dubrovnik