Home -> Italië -> Algemene informatie
Informatie over Italië
Weetjes
Geografische gegevens
Bevolking
Talen
Geschiedenis
Klimaat
Flora en fauna
Het aktuele weer
Allerlei weetjes over Italië (juni 2004)
Republica Italiana, oftewel de Republiek Italië
301.230 km² (ruim 7x Nederland)
bijna 58 miljoen (juli 2003);
ruim 192 inwoners per vierkante kilometer
Rome
Euro (€). € 1 is ongeveer $ 1,20 (mei 2004);
Vooral in het noorden erg goed; naar het zuiden en in het binnenland worden de (snel-)wegen steeds slechter. Veel snelwegen zijn tolwegen;
Benzine kost ca. € 1,10 tot € 1,25 per liter, diesel ca € 0,89 en lpg € 0,59 per liter
I
39
.it
Italië is over het algemeen niet echt goedkoop. Hotels in de steden en de wat luxere campings zijn behoorlijk prijzig; cappucino hebben we gedronken van € 0,80 (Calabrië) tot € 6,50 (Venetië). Een groot biertje kost tussen de € 1,80 en € 10 (een uitzondering in Venetië), meestal zo'n 3 a 4 euro.
GMT+1, Italië heeft dus dezelfde tijd als Nederland
Het landschap in de verschillende gebieden is prachtig. De kale Po-vlakte met al haar industriesteden in het noorden vinden we iets minder. We zijn het meest onder de indruk geraakt van Pompeï, maar ook de Cingue-Terre en de vele berggebieden staan hoog genoteerd.

Geografische gegevens
In het noordwesten grenst Italië aan Frankrijk (488 km), in het noorden aan Zwitserland (740 km) en Oostenrijk (430 km) en in het noordoosten aan Slovenië (232 km). De bekkens van de Middellandse Zee die het land omspoelen, heten aan de westkant Ligurische Zee (bij de Rivièra) en Tyrrheense Zee (tussen Italië en Sardinië), aan de zuidkant Ionische Zee (ten oosten van Sicilië) en aan de oostkant Adriatische Zee. De afstand van noord naar zuid bedraagt ca. 1200 kilometer. Van oost naar west daarentegen liggen de afstanden maar tussen 54 en 170 kilometer.
Meer informatie op landenweb.

Bevolking
Het aantal inwoners van Italië bedraagt ca. 57 miljoen. De gebieden rondom de grote steden bezitten de hoogste bevolkingsdichtheid. Ca. 18% van de bevolking woont in steden van meer dan 350.000 inwoners.
Klik op Landenweb voor meer informatie.

Talen
Het Italiaans is de officiële landstaal maar in de provincie Bolzano (Zuid-Tirol) spreekt men Duits (ca. 200.000 personen), in enkele dalen van Piemonte en Valle d'Aosta wordt veel Frans gesproken (ca. 100.000 personen); in de dalen van de Dolomieten en in de regione Friuli-Venezia Giulia spreekt men Raetoromaans. In de regio Basilicata, in Zuid-Italië, spreekt een deel van de bevolking zelfs Albanees.
Klik op Landenweb om meer over de talen en dialecten in Italië te weten te komen.

Geschiedenis
De geschiedenis van Italië is lang en vol belangrijke gebeurtenissen. De meeste mensen zullen op school vooral geleerd hebben over het Romeinse Rijk en eventueel over de fascistische tijd in Italië. Aangezien er zoveel bronnen op internet te vinden zijn over de geschiedenis van elk land, maken we hier niet een aparte pagina over maar bieden we enkel links aan met meer informatie.
Nederlandstalige informatie over de geschiedenis
Uitgebreide nederlandstalige informatie

Klimaat
Italië als geheel heeft een Middellandse-Zeeklimaat. 's Zomers bedraagt de gemiddelde temperatuur in de laagvlakten 28°C in het zuiden en 22°C in het noorden. 's Winters blijft de temperatuur in het zuiden en het midden van het land een behoorlijk eind boven nul; in Rome is de gemiddelde temperatuur dan 9°C. Per jaar valt er gemiddeld in heel Italië 600 mm neerslag. In sommige berggebieden kan dit oplopen tot boven de 1000 mm per jaar. De meeste regen valt in het voor- en najaar.
Meer informatie over het klimaat van Italië vind je op Landenweb

Flora en fauna
De dieren- en plantenwereld is van een Centraal-Europees en mediterraan karakter;
Meer informatie over de flora en fauna van Italië vind je op Landenweb

Het weer in Italië op dit moment
Rome Venetië Milaan Palermo