Home -> Hongarije -> Algemene informatie
Informatie over Hongarije
Weetjes
Geografische gegevens
Bevolking
Talen
Geschiedenis
Klimaat
Flora en fauna
Het aktuele weer
Allerlei weetjes over Hongarije (zomer 2003)
Magyar Köztársaság (= Hongaarse Republiek)
93.030 vierkante kilometer (2 x Nederland)
10,1 miljoen (juli 2002)
108 inwoners per vierkante kilometer
Budapest
Forint (HUF). 100 forint is ongeveer € 0,40 (juni 2003); 1 € = ca. HUF 250
Rond Budapest lopen een aantal snelwegen, voor het overige is er een redelijk goed wegennet, in het westen beter dan in het oosten. Voor 3 snelwegen is een vignet verplicht. Erg druk is het er niet, behalve rond het Balatonmeer.
Benzine: € 0,95 tot € 1,15; Diesel: € 0,85; Gas: € 0,55
H
36
.hu
De prijzen zijn nogal verschillend, afhankelijk van waar je bent, maar we konden er niet echt een logica in ontdekken. Voor een kop koffie en een groot glas bier betaalden we tussen de HUF 600 en 1500, dus € 2,40 tot € 6. Voor een maaltijd ben je al snel € 12 per persoon kwijt.
GMT+1; hetzelfde als in Nederland
Wij vonden persoonlijk de nationale parken in het noordoosten van Hongarije het mooiste gebied (Aggtelek en BŁkk). Ook Budapest en de steden Pecs en Sopron zijn zeker een bezoek waard.

Geografische gegevens
Hongarije ligt ingeklemd tussen 7 landen: Slowakije, de Oekraïne, RoemeniŽ, de Federale Joegoslavische Republiek, KroatiŽ en SloveniŽ. Hongarije bestaat grotendeels uit een laagvlakte, het zogenaamde Pannonische Bekken.
Meer informatie op Landenweb.

Bevolking
De bevolking bestaat voor 98,5% uit Hongaren of Magyaren. De voornaamste minderheidsgroepen zijn Duitsers, Slowaken, Serven, Kroaten, Roemenen en ongeveer 143.000 zigeuners (1,5% van de bevolking). Opvallend is dat zo'n 10% van de bevolking (2 miljoen) in de hoofdstad Budapest woont, dat daarom ook wel het waterhoofd van Hongarije wordt genoemd. Klik op Landenweb voor meer informatie.

Talen
De Hongaarse of Magyaarse taal, is een taal die behoort tot de Oegrische tak van de Fins-Oegrische taalgroep. Het Hongaars lijkt in geen enkel opzicht op de meeste andere Europese talen. Verwante talen zijn onder andere het Fins, Samisch (taal van de Samen of Lappen), Estisch en Karelisch. Klik op Landenweb om meer over de gesproken talen in Hongarije te weten te komen.

Geschiedenis
De eerste sporen van menselijke aanwezigheid op de Hongaarse laagvlakte dateren al van 400.000 à 500.000 jaar geleden, en werden gevonden langs de moerassige oevers van de Donau en de Tisza.
We hebben besloten de geschiedenis van landen hier niet meer gedetailleerd te vermelden omdat er al zoveel informatiebronnen over zijn en het ons erg veel tijd kost (waarbij we toch weer bronnen van anderen moeten gebruiken die vaak op het internet staan). Hieronder noemen we enkele:
Essays over de Hongaarse geschiedenis
Nederlandstalige informatie over de geschiedenis
Korte Hongarije geschiedenis

Klimaat
Hongarije heeft een gematigd landklimaat met sterke Atlantische en mediterrane (vanuit de Adriatische Zee) invloeden in het vochtige voor- en najaar.
Meer informatie op Landenweb.

Flora en fauna
Hongarije kent veel natuurgebieden. Informatie over de flora en fauna vind je op Landenweb

Het weer in Hongarije op dit moment
Budapest Székesfehérvár Miskolc Pecs