Home -> Gambia -> Algemene informatie
Informatie over Gambia
Weetjes De landkaart van Gambia
Geografische gegevens
Bevolking
Talen
Geschiedenis
Klimaat
Flora en fauna
Het weer in Banjul
Allerlei weetjes over Gambia (januari 2005)
Republic of The Gambia
11.300 km², waarvan 1.300 km² water
1,5 miljoen (juli 2004);
137 inwoners per km², maar in de binnenlanden is de bevolkingsdichtheid niet zo groot.
Banjul (40.000 inwoners), maar Serrekunda is de grootste stad (190.000 inwoners)
Dalasi (D), verdeeld in 100 Butut. 10 Dalasi is ongeveer € 0,28 (jan. 2005); 1 € = ca. DAL 36
Ongeveer 2500 km. weg, maar deze zijn niet altijd even goed en slechts een klein deel (zo'n 1000 km) is verhard. Een aantal verharde wegen is zeer slecht (geen onderhoud).
22 Dalasi (€ 0,61) voor benzine en diesel
WAG
220
.gm
In de toeristische omgeving erg duur wanneer je bedenkt hoe arm het land is. In hotels betaal je al gauw 50 Dalasi voor een biertje (25 aan het strand), dus € 1,40 en een kop koffie (Nescafe) komt al gauw op 75 Dalasi. Voor 2 hoofdgerechten en 2 drankje waren we meestal rond de 450 Dalasi kwijt: € 12,50. Op andere zaken zoals taxi's en souvenirs moet je flink afdingen, maar echt supergoedkoop is het zeker niet!
GMT, 's zomers 2 uur eerder dan in Nederland (geen zomertijd), 's winters 1 uur vroeger
De vriendelijkheid van de mensen (wanneer ze niets van je willen, wat vaak het geval is in de toeristische gebieden) en natuurlijk ook het klimaat; we hebben bijna geen zon gezien, maar het was wel lekker warm met 30 - 35 graden.

Geografische gegevens
Gambia (officieel: Republic of The Gambia) ligt op de uiterste westpunt van Afrika aan de Atlantische Oceaan. Gambia is met een oppervlakte van 11.300 km² het kleinste land op het Afrikaanse vasteland. Gambia is iets groter dan Noord-Brabant en Gelderland samen. Van oost naar west meet Gambia ongeveer 320 km. Van noord naar zuid varieert de breedte van 20 tot 50 km. Gambia wordt aan drie kanten ingesloten door Senegal.
Meer informatie op landenweb.

Bevolking
Gambia telde in juli 2004 ruim 1,5 miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid is ongeveer 137 inwoners per km² en Gambia staat daarmee op de vierde plaats van dichtstbevolkte landen van Afrika. De meeste Gambianen wonen in de kuststreek, waar ook de grote steden liggen. De meeste inwoners heeft Serekunda, ongeveer 200.000;
Klik op landenweb voor meer informatie.

Talen
Engels is de officiŽle taal in Gambia. Op de scholen wordt ook Engels onderwezen, het onderwijs is echter niet verplicht. Daarnaast bestaat er een veelvoud aan dialecten of stamtalen als Mandinka, Woolof, Fulani, Dyda, Serer en Serahule. Typerend is dat de officiŽle naam niet Gambia is, maar The Gambia. Ook de Gambia-rivier wordt altijd River Gambia genoemd.
Klik op landenweb om meer over de talen in Gambia te weten te komen.

Geschiedenis
Gambia is een republiek met aan het hoofd een president. Sinds 18 februari 1965 is het een zelfstandige staat. Op 24 april 1970 werd de republiek Gambia uitgeroepen.
We hebben besloten de geschiedenis van landen hier niet meer gedetailleerd te vermelden omdat er al zoveel informatiebronnen over zijn en het ons erg veel tijd kost (waarbij we toch weer bronnen van anderen moeten gebruiken die vaak op het internet staan). Hieronder noemen we enkele:
Nederlandstalige informatie over de geschiedenis
De Gambiaanse geschiedenis van 470 v.C. tot 2003 (Engelstalig)
Geschiedenis van Gambia, in de Wikipedia, de gratis encyclopedie (Engelstalig)
Korte geschiedenis van Gambia (Engelstalig)

Klimaat
Gambia heeft een subtropisch klimaat, dat twee hoofdseizoenen kent. Het droge seizoen is van half september tot eind mei, het regenseizoen ligt tussen juni en half september. In het regenseizoen is de luchtvochtigheid hoger en vallen er laat in de middag, 's avonds en 's nachts korte, maar hevige, regenbuien.
Meer informatie op landenweb.

Flora en fauna
Dankzij het sub-tropisch klimaat is er een zeer afwisselende vegetatie, waarvan de mangrovebossen het meest indrukwekkend zijn. Gambia is geen 'wild' bestemming zoals bijvoorbeeld Kenia, Zimbabwe of Tanzania. Het is wel een paradijs voor (roof)vogelliefhebbers. Er zijn wel 450 verschillende vogelsoorten. Daarnaast zijn er apensoorten die overal in het land voorkomen.
Meer informatie over de flora en fauna van Gambia vind je op landenweb.