Home -> Egypte -> Algemene informatie
Informatie over Egypte
Weetjes
Geografische gegevens
Bevolking
Talen
Geschiedenis
Klimaat
Flora en fauna
Het aktuele weer
Allerlei weetjes over Egypte (september 2003)
Jumhuriyat Misr al-Arabiyah, oftewel de Arabische Republiek Egypte
1.001.450 vierkante kilometer (ruim 24x Nederland), inclusief de Sinaï; slechts 66.000 km2 is bewoonbaar.
74,7 miljoen (juli 2003);
74 inwoners per vierkante kilometer over het hele land gerekend, maar 1132 per km2 bewoonbaar gebied.
Cairo
Pond (EGP), verdeeld in 100 piaster. 1 pond is ongeveer € 0,13 (jan. 2003); 1 € = ca. EGP 7,50
redelijk tot behoorlijk goed
benzine kost ca. € 0,25 per liter, diesel slechts € 0,10 per liter
ET
20
.eg
De Egyptische pond is de afgelopen decennia sterk gedevalueerd en het leven is er redelijk goedkoop. In toeristengebieden kunnen de prijzen uiteraard sterk oplopen.
GMT+2, dus is het in Egypte 1 uur later dan in Nederland
Tja, er is zoveel moois... Uiteraard zijn de monumentale oudheden schitterend (zoals de graven in de Vallei der Koningen en de tempel van Hatshepsut) maar ook de imposante Nijl biedt een fascinerende aanbik, vooral in de buurt van Aswan.

Geografische gegevens
Egypte grenst in het noorden aan de Middellandse Zee, in het westen aan LibiŽ, in het zuiden aan Sudan en in het het oosten aan de Rode Zee en de golf van Akaba. In het noordoosten ligt de grens langs de Gazastrook en IsraŽl. Opvallend is natuurlijk de smalle bewoonbare Nijlvallei terwijl meer dan 95% van het land uit woestijn bestaat. Het grootste deel van het land ligt in Afrika maar de Sinaï behoort al bij AziŽ.
Meer informatie op landenweb.

Bevolking
Ruim 90% van de bevolking is van Oost-Hamitische afkomst maar is geheel gearabiseerd. De grootste minderheidsgroep (zo'n 6 miljoen) wordt gevormd door de NubiŽrs die vooral in Zuid-Egypte wonen. Verder zijn er nog kleine groepen Berbers en bedoeïnen.
Veel Egyptenaren werken als gastarbeider in Koeweit, Irak en Bahrein.
Van de totale bevolking is bijna 34 procent jonger dan 15 jaar. De gemiddelde levensverwachting voor mannen is 67 jaar en voor vrouwen 73.
Klik op landenweb voor meer informatie.

Talen
Ongeveer 98% van de bevolking spreekt Egyptisch-Arabisch, een dialekt van het Moderne Standaard Arabisch. Het is tevens de belangrijkste Arabische taal vanwege het feit dat Egypte de belangrijkste Arabische producent is van films, tv en radio. Vrijwel iedereen in het Arabisch taalgebied kan een Egyptenaar verstaan, omgekeerd meestal niet. Daarnaast wordt er ook nog door kleine bevolkingsgroepen Nubisch, Berbers en Koptisch gesproken.
Klik op landenweb om meer over de talen in Egypte te weten te komen.

Geschiedenis
We hebben besloten de geschiedenis van landen hier niet meer gedetailleerd te vermelden omdat er al zoveel informatiebronnen over zijn en het ons erg veel tijd kost (waarbij we toch weer bronnen van anderen moeten gebruiken die vaak op het internet staan). Hieronder noemen we enkele van de vele websites die de geschiedenis van het oude en moderne Egypte behandelen, maar nieuwe tips zijn altijd welkom:
Nederlandstalig overzicht van de Egyptische geschiedenis
Geschiedenis, met informatie over farao's, goden, tempels enz.
Nederlandstalige informatie over de geschiedenis
Ancient Egyptian history & chronology (Engelstalig)

Klimaat
Egypte heeft een woestijnklimaat met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht en tussen zomer en winter. Er zijn twee duidelijk te onderscheiden seizoenen: de hete zomer van mei tot oktober en de koelere winter van november tot april. Regen valt sporadisch en eigenlijk alleen in het noorden.
Meer informatie op landenweb.

Flora en fauna
Langs de Nijl is er alleen sprake van cultuurlandschap met voornamelijk dadelpalmen. En natuurlijk groeit er de papyrus, een beschermde plantensoort en één van de symbolen van Egypte. Meest voorkomende dieren zijn de vele vissoorten in de Nijl en de Rode Zee en veel vogelsoorten. In de woestijnen komen sporadisch nog wilde diersoorten voor.
Meer informatie over de flora en fauna van Egypte vind je op landenweb (onder aan de pagina).

Het weer in Egypte op dit moment
Cairo Luxor Aswan Hurghada