Home -> Informatie -> Over de website
Over deze website en onszelf
Een korte introduktie Om ons even voor te stellen...
Lies (aparte pagina) Alles wat Lies kwijt wilde over zichzelf (plus foto's)
Teije (aparte pagina) En de geheimen van Teije (plus foto's)
Over deze website Achtergronden van en feiten over deze website
Sitemap We hebben 2 sitemaps...
Bronnen Waar wij onze informatie vandaan hebben
De camera's De camera's die we gebruiken
Copyrights KopiŽren mag bij ons!
Om ons even voor te stellen:
Om ons even voor te stellen: wij zijn Lies en Teije. Samen zijn we gek op reizen en willen op deze manier wat foto's daarvan delen met anderen. Sinds 1998 zijn we bij elkaar en leven en werken vooral om de wereld te verkennen.
Maar we snappen ook wel dat onze vakantiefoto's lang niet voor iedereen interessant zijn en daarom hebben we ook veel informatie over en links naar die landen opgezocht en op de site gezet. Het is de bedoeling dat juist die informatie net een beetje meer of anders is dan wat je normaal aantreft, maar er staat al zoveel op het net dat dat misschien niet altijd lukt.
We zijn sinds oktober 2001 met deze site bezig en hebben nog veel plannen om uit te breiden, en zolang we blijven reizen is de website niet af.

Over deze website
Sinds wij elkaar kennen, gaan we steeds vaker op vakantie. In het begin nog zonder camera, maar langzamerhand werden we steeds wat fanatieker: wel foto's maken, nog meer nieuwe plekken bezoeken en uiteindelijk is deze website daarvan het resultaat.
Hoe we precies op het idee kwamen deze website te beginnen weten we eigenlijk niet meer zo goed. Het kwam ter sprake tijdens onze vakantie in Schotland, september 2001. Misschien om onze Schotse vrienden zo de mogelijkheid te geven de foto's te bekijken zonder dat we zware fotoboeken hoefden mee te sjouwen. In ieder geval leek het wel leuk om de domeinnaam www.teije.nl te claimen; lies.nl bestond al (maar Lies heeft sinds kort (oktober 2004) ook haar eigen domeinnaam: liessmit.nl!).
De belangrijkste opzet van de site was alle informatie zo toegankelijk mogelijk te maken. In de loop van de tijd heeft dat geleid tot een herkenbare stijl die overal terugkomt en een menu dat goed zichtbaar en toegankelijk is. Ook de onderverdeling van pagina's bij een land komt steeds terug: een bladzijde met algemene informatie, een linkenpagina, het reisverslag en een specifieke foto-pagina. Maar al gauw kwamen er hier en daar wat toevoegingen bij, waardoor vooral de 'huisstijl' het belangrijkste middel werd om de site goed herkenbaar en overzichtelijk te houden. In 2004 hebben we de menuvolgorde gewijzigd: hoofddoel van onze site zijn de reisverhalen en die staan nu overal bovenaan, daarna de fotopagina met de gebruikte foto's, de puzzels van foto's en als laatste de info en linkpagina.
We begonnen eigenlijk zonder doel: het was en is een hobby die flink uit de hand gelopen is. We hebben allebei ontzettend veel plezier in het uren per dag bezig zijn met de website en de groei ervan te volgen. Achteraf gezien is het een boeiend kreatief proces geweest (en nog steeds) waardoor we beiden nieuwe vaardigheden ontwikkelen. In 2001 wisten we nauwelijks wat html betekende...
Langzamerhand begonnen we echter ook te genieten van het feit dat anderen onze informatie blijkbaar ook leuk en interessant vinden. De groei van de bezoekers nam en neemt nog steeds toe en er kwam vraag naar meer informatie en zo groeide de site week na week. En dat schijnt maar niet op te houden. Het leukste is wel dat anderen zich soms ook geïnspireerd voelen om beplaade plekken te gaan bezoeken, hoewel dat nooit een doel op zich is geweest!
Teije is vroeger programmeur geweest en hij heeft het op zich genomen de site te ontwikkelen. De vormgeving, het schrijven van de (meeste) teksten en het programmeren is van zijn hand.
Lies houdt zich (minstens evenveel tijd) bezig met het promoten van de site door ons aan te melden bij zoekmachines, het veroveren van plekjes op start- en linkpagina's en het aanvragen van awards (daar zijn we na 2002 trouwens mee gestopt). Ook controleert zij de site op stijl- en spelfouten, zoekt naar niet werkende links en geeft layout-adviezen.
De site is in frames gemaakt (nog wel... we zijn een omschakeling naar templates aan het voorbereiden met toch dezelfde layout).
- Links staat altijd het hoofdmenu met de lijst met landen, steden en een paar extra's (gastenboek, puzzels en links). De lijst is echter al zo lang dat we binnenkort een onderverdeling Europa en Afrika moeten maken met daaronder de landen.
- Bovenaan staat altijd het topframe met de titel van de site. We hadden hier ooit een aantal vaste knoppen, en die komen misschien bij het omzetten naar templates weer terug.
- Het onderste frame laat een zoekscherm zien waarin je binnen onze site kunt zoeken (mbv. google) en rechts staat een afteller die toont hoe lang het nog duurt voor we weer op vakantie gaan en wanneer (of hoe lang we nog weg zijn).
- Het hoofdscherm neemt de meeste ruimte in beslag. Hier staat eerst het 'beginscherm', maar vervolgens worden in dit venster alle onderliggende pagina's getoond.
Twee knoppen die op veel pagina's voorkomen zijn:
De eerste spreekt voor zich, de 2e verplaatst het beeld naar de top van de betreffende pagina.
Teveel om op te noemen. Nieuwe landen uiteraard, meer puzzels en we moeten nogal wat updaten. In 2003 begonnen we de site al te restylen en daar zijn we nu (okt. 2004) bijna mee klaar. Toevallig is dit 1 van de laatste pagina's. En dan de site uit frames halen... Dat wordt een hele klus met bijna 1000 html pagina's. De wallpapers en e-cards die we ook op de site wilden zetten komen op de site van Lies, maar daar wordt nog aan gewerkt.
- De website is gestart op 14 oktober met 1 voorpagina, toen nog op onze @home webruimte. Alleen de vlaggen en de donkere achtergrond dateren nog uit die tijd.
- Sinds 12 november 2001 bezitten we de domeinnaam www.teije.nl.
- Het ontwikkelen van de site heeft al ruim 2000 uur gekost.
- Op 1 januari 2005 bestond de site uit 919 html-bestanden en neemt zo'n 175 MB in beslag (tegen 91 MB op 1 januari 2003).
- Op 1 januari 2003 stonden er 1500 foto's van diverse landen op de site, waarvan 378 van Schotland; ook hier: in januari 2005 zijn er bijna 2800 foto's en Schotland blijft koploper met 626 foto's.
- De 10.000e (unieke) bezoeker kwam begin april 2002 langs, dus binnen een half jaar.
- Volgens Nedstat vond het 100.000ste bezoek (gemeten vanaf 10 april 2002) op 28 januari 2003 rond 10 uur 's avonds plaats.
- De 1 miljoenste bezoeker was er op 24 september 2004, tegen 6 uur 's middags.
- We worden door onze dochters internet-verslaafd genoemd.
- Door de website hebben we een aantal leuke nieuwe internationale kennissen gekregen.
- Meer feitjes weten? Mail de vraag maar!
De bezoekersaantallen hieronder zijn gebaseerd op het unieke aantal bezoekers per dag (gemiddeld) en per maand (dus niet op Nedstat die bezoeken telt; die liggen nog een stuk hoger). We noteren een paar groeispurts:
14 okt. t/m 31 dec. 2001: 9 per dag; 731 bezoekers in totaal
januari 2002: 50 per dag; 1571 per maand
oktober 2002: 301 per dag; 9348 per maand
januari 2003: 443 per dag; 13.749 per maand
mei 2003: 810 per dag; 25.129 per maand
november 2003: 1200 per dag; 36.008 per maand
juni 2004: 1617 per dag; 48.537 per maand
oktober 2004: 1766 per dag; 54.763 per maand
Het aantal stijgt dus nog gestaag! Wanneer houdt het eens op, zo vragen we ons wel eens af. Ook blijken we steeds meer vaste bezoekers te hebben want de bezoeken liggen heel wat hoger dan de unieke bezoekers, gemiddeld zo'n 3000 per dag: kijk maar eens op Nedstat! (Even een snelle correctie: de bezoekers zijn na 2005 gestabiliseerd en liggen nu tussen de 1500 (op een zaterdag) en 3000 per dag. Onze nieuwe teller is van Belstat, want die heeft geen popups!)

Sitemap
De website is behoorlijk groot (al 880 pagina's op 28 oktober 2004) geworden, maar naar ons idee toch nog redelijk overzichtelijk. De helft van deze pagina's is in het engels, dus er zijn momenteel 'maar' 440 nederlandse pagina's. Die zijn weer vrij eenvoudig onderverdeeld in een aantal pagina's per land of ander onderwerp. Het zijn er ook zoveel doordat we tegenwoordig voor iedere dag van een reisverslag een aparte html-pagina maken.
We beloofden al een sitemap in 2003, maar eindelijk zijn onze plattegrondjes echt klaar:
Alle landen op alfabetische volgorde en de bijbehorende pagina's
Gesorteerd op onderwerp, de reisverslagen natuurlijk het eerst, chronologisch

Bronnen
Bij het opzetten van de site en vooral met het maken van de informatie-pagina's hebben we uiteraard moeten putten uit diverse bronnen; we kunnen ons niet alles meer herinneren van onze middelbare school aardrijkskunde en geschiedenis. De meeste bronnen worden ook wel vermeld op de informatie-pagina's. Hier volgt een (zo volledig mogelijke) opsomming van de bronnen die we hebben gebruikt:
Bij het opzetten van de site hebben we voor de info-pagina's teksten van hun site gekopieerd zonder toestemming te vragen. Dit om zo snel mogelijk alvast iets op de website te hebben. Na kontakten met hen hebben we toestemming gekregen om teksten te gebruiken, mits we de bronvermelding noemen. Ook de opzet van de info-pagina's waar we hun informatie niet gebruiken is toch van deze site afkomstig.
De EVD, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, is dé centrale organisatie van de rijksoverheid die het Nederlandse bedrijfsleven ondersteunt bij internationaal ondernemen. Overname of vermenigvuldiging van informatie uit deze site is uitsluitend toegestaan met vermelding van bron. Bij deze dus. We hebben ze (schaars) gebruikt bij de landeninformatie.
The world factbook 2001 van de CIA geeft veel informatie die we verwerkt hebben in onze info-pagina's; ook de landenkaarten hebben we vnl. daar vandaan. Ze hebben geen copyright-verklaring en we zagen dat veel andere sites dezelfde kaarten gebruiken. We hebben dus geen toestemming gevraagd en wanneer de CIA voor de deur staat weten we waarom...
Op de engelse kant van de site hebben we een aparte pagina over de geschiedenis. Met toestemming vooraf hebben we gebruik mogen maken van deze site. Bedankt Jayne.
Ook van deze site mochten we gebruik maken voor de engelse geschiedenis-pagina over Cyprus. Bedankt Argiris Zias.
The Library of Congress, country studies. Geen copyrights, dus ook daar hebben we regelmatig onze kennis vandaan gehaald. De informatie is gebruikt op de informatie-pagina's.
Hier hebben we de bewegende landenvlaggen vandaan gehaald en volgens de webmaster zijn alle plaatjes vrij van auteursrechten.
Deze site had veel en goede informatie. We hebben niets letterlijk overgenomen, maar er wel veel aan gehad door de informatie goed door te nemen. Helaas is de site opgekocht en is er nu niet zoveel meer te vinden.
Deze site heeft ons geholpen bij de geschiedenis-pagina's in het engels.
Nog een site die we aandachtig hebben doorgenomen, zonder te kopiŽren.
Op deze site hebben wij onze puzzelgalerijen staan en zij zorgen voor het script dat van foto's puzzels maakt.
Van de website van het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken hebben we een groot deel van de engelse geschiedenispagina over Denemarken gebruikt.
De layout en kleuren van deze site spraken ons erg aan en brachten ons op het idee onze linkpagina's op een soortgelijke manier op te zetten, uiteraard met hun toestemming!
Deze website leverde 3 jaar lang onze zoekmachine. Tijdelijke problemen ermee werden zeer vriendelijk door de medewerkers opgelost en ze klaagden er nog niet over toen er ruim 1.000.000 woorden in 800 bestanden waren. De gratis service gaat echter maar tot 1000 html-pagina's en we zijn daarom nu op de gratis service van google overgestapt.
Ruim 3 jaar werkten we met een cgi-script voor het gastenboek, maar in februari 2005 wist een spammer het script te misbruiken door dagelijks honderden berichten achter te laten. Daarom zijn we overgestapt op phpgb, een zeer gebruikersvriendelijk php-script dat werkt met een sql-database.
Deze nederlandse uitgave ter ere van het Gaudijaar 2002 heeft als leidraad gediend bij het opzetten van de Gaudi-pagina.
Uiteraard hebben we ook regelmatig in reisgidsen en brochures gespiekt. Toch hebben we zoveel mogelijk geprobeerd informatie op onze eigen manier te vertellen en hebben daarmee hopelijk geen copyrights geschonden.
We hebben getracht deze lijst zo kompleet mogelijk te maken. Alle foto's zijn, op een paar na, door onszelf gemaakt. Dit wordt ook duidelijk door het watermerk dat we op de grote foto's van onszelf hebben geplaatst. Bij de gebruikte foto's van anderen wordt dit gemeld en staat geen watermerk. Mocht je toch iets zien waarvan we de bron zijn vergeten te melden, mail ons dat dan even door.

De camera's die we gebruiken
In 2000 hadden we een geleende camera (geen idee welke) en daar konden we niet zo goed mee overweg. De foto's uit die tijd zijn ook niet zo goed geworden. Eind 2000 krijgt Lies een mooie en handige Olympus camera (geen digitale) kado.
Na onze zomervakantie beseffen we dat we toch wel meer foto's willen gaan nemen en we kopen een digitale. Na lang speurwerk kiezen we voor de 4-megapixel Sony S85 camera waar we heel tevreden over zijn.
De ingescande foto's van de Olympus zijn niet echt mooi ben dat wordt steeds belangrijker voor de site. De gewone fotokwaliteit is prima en de digitale Sony doet ook goed z'n werk. Tot onze kleindochter Esmee geboren wordt, dan merken we ineens dat foto's van een gezicht van dichtbij toch wel erg korrelig worden.
We kopen 2 nieuwe camera's, allebei van Sony en 5 megapixel: de W1 en de V1. Leuke handige dingetjes, maar op onze reis naar Barcelona blijkt meer dan de helft onscherp te zijn. We moeten nodig de handleidingen eens gaan lezen, maar al wel duidelijk is dat deze camera's moeite hebben wanneer het wat donker is. Spijt? Ja, wel een klein beetje... Maar de foto's die lukken zijn ook van hele goede kwaliteit. We zullen nog wat gaan oefenen.
Vooral met slecht licht kregen we geen scherpe foto's uit de Sony V1, en de meeste foto's van Barcelona waren mislukt. Die wordt dus weer verkocht en met de goedkopere Minolta krijgen we veel beter resultaat.
Ondertussen hebben we al aardig wat foto's uitgeleend en laten gebruiken voor een aantal tijdschriften en boeken (januari 2005 een Duitse reisgids over Schotland en ook volgend jaar een beperkte Engelse uitgave van 'My secret life in Egypt' van Paul Brunton). We zouden er eens wat commerciŽler in moeten worden... Maar tot nu toe zijn we best trots op het gebruik van onze foto's!

Copyrights
Persoonlijk houden wij niet van copyrights wanneer dat beperkend werkt voor het verkrijgen en verspreiden van informatie. Wij hebben respekt voor de copyrights van anderen, maar van onze site mag in principe alles gebruikt worden, ook zonder toestemming te vragen. Wel stellen we het heel erg op prijs wanneer we vermeld worden als bron, of wanneer een link naar onze site wordt geplaatst (bij gebruik van ons materiaal op een website).
Scholieren en studenten kunnen uiteraard materiaal gebruiken voor werkstukken en scripties.
We zagen in 2004 echter zo'n toename van het gebruik van onze foto's op andere websites die de indruk wekten dat ze door de website-eigenaar gemaakt waren dat we op onze grote foto's nu een watermerk (de website-naam) zetten. Wil je een grote foto hebben zonder het watermerk voor eigen gebruik dan kan dat natuurlijk altijd.
Kennis is macht, luidt het spreekwoord, maar dit geldt vooral wanneer slechts enkelen de kennis hebben. Gedeelde kennis geeft eendracht (of kan dat in ieder geval bewerkstelligen) en begrip, zo stellen wij daar tegenover.