Home -> Duitsland -> Algemene informatie
Informatie over Duitsland
Weetjes
Geografische gegevens
Bevolking
Talen
Geschiedenis
Klimaat
Flora en fauna
Het aktuele weer
Allerlei weetjes over Duitsland (zomer 2003)
Bundesrepublik Deutschland (afgekort BRD = Bondsrepubliek Duitsland) of ook wel gewoon Deutschland
356.970 km2 (8,7 x Nederland)
82.424.609 (juli 2004), waarvan ruim 7 miljoen buitenlanders
231 inwoners per vierkante kilometer
Berlijn
Euro (€), ongeveer $ 1,29 (oktober 2004)
Het wegennet meet ca. 321.000 km, waarvan ruim 11.309 km Autobahn en is zeer goed. Ook in de voormalige DDR zijn de wegen in snel tempo op peil gebracht.
Benzine: € 1,15; Diesel: € 0,88; Gas: € 0,64 (oktober 2004)
D
49
.de
De prijzen in de voormalige DDR liggen nog steeds lager dan in het westen, maar qua dingen als uit eten gaan en boodschappen doen is het vergelijkbaar met Nederland.
GMT+1; dezelfde tijd als in Nederland
Duitsland is erg groot en het is lastig een mooiste plek aan te geven: het berggebied met Zwitserland en Oostenrijk is erg imponerend en Berlijn is een intrigerende stad. Maar ook de rust van het dorpje Zermützel vinden we erg prettig.

Geografische gegevens
Duitsland is een federale republiek in Midden-Europa. Duitsland is sinds de Duitse hereniging op 3 oktober 1990 na Rusland, de Oekraïne, Frankrijk, Spanje en Zweden qua omvang het zesde land van Europa.
Duitsland ligt centraal op het Europese continent en grenst aan maar liefst negen landen: Denemarken (68 kilometer) in het noorden, Nederland (577 km), België (167 km), Luxemburg (135 km) en Frankrijk (451 km) in het westen, Zwitserland (334 km) en Oostenrijk (784 km) in het zuiden, en Tsjechië (646 km) en Polen (456 km) in het oosten. Ongeveer een derde van het tegenwoordige Duitse grondgebied wordt gevormd door de voormalige Deutsche Demokratische Republik (DDR).
Meer informatie op landenweb.

Bevolking
Duitsland heeft de grootste bevolking van de landen van de Europese Unie en is één van de meest dichtbevolkte landen van Europa, met meer dan 230 inwoners per km2. Alleen België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben een hogere bevolkingsdichtheid.
Klik op landenweb om hier meer over te weten te komen.

Talen
Het Duits is een Germaanse taal die vooral gesproken wordt in de Midden-Europese landen Duitsland, Oostenrijk, Liechtenstein en Noord-Zwitserland. Verder zijn er in de volgende landen en streken nog minderheden die ook Duits spreken: Zuid-Tirol, Elzas-Lotharingen, België, Tsjechië, Polen, Roemenië, Hongarije en Rusland (Wolgaduitsers).
Het Duits is de zevende taal op aarde en wordt door ca. 120 miljoen mensen gesproken.
Klik op landenweb om meer over de taal te weten te komen.

Geschiedenis
Sinds 1990 zijn West-Duitsland en de DDR weer verenigd tot één federaal Duitsland. We hebben besloten de geschiedenis van landen hier niet meer gedetailleerd te vermelden omdat er al zoveel informatiebronnen over zijn en het ons erg veel tijd kost (waarbij we toch bronnen van anderen moeten gebruiken). Hieronder noemen we enkele:
Nederlandstalige informatie over de geschiedenis
Vaklokaal Duits van de digitale school, met een tijdbalk
Jaartallentabel en vorstennamen
Links naar websites over de tweede wereldoorlog

Klimaat
Duitsland ligt in een gematigde klimaatzone en het klimaat wordt behalve door de geografische breedte in hoofdzaak bepaald door de landinwaarts afnemende invloed van de zee en de hoogte boven zeeniveau.
Meer informatie op landenweb.

Flora en fauna
De Duitse flora behoort tot twee plantengeografische provincies van de Eurosiberische regio: in het uiterste noordwesten tot de Atlantische provincie en in de rest van Duitsland tot de Midden-Europese provincie. De alpine plantengroei van het hooggebergte vormt een afzonderlijke sector.
De dierenwereld lijkt veel op die van Nederland en België althans wat het noorden en westen betreft; in het oosten sluit de fauna aan bij die van Oost-Europa en in het zuiden (Beieren) bij die van de Alpen.
Veel meer informatie over de flora en fauna vind je op landenweb.

Het weer in Duitsland op dit moment
Berlijn Dresden München Trier