Home -> Marokko -> Algemene informatie
Informatie over Marokko en Marrakesh
Weetjes
Geografische gegevens
Bevolking
Talen
Geschiedenis
Klimaat
Flora en fauna
Het aktuele weer
Allerlei weetjes over Marokko (september 2003)
Al Mamlakah al Maghribiyah, oftewel het Koningdom Marokko
446.550 vierkante kilometer (11x Nederland), exclusief de Westelijke Sahara
31,7 miljoen (juli 2003); Inwoneraantal Marrakesh: ca. 740.000
71 inwoners per vierkante kilometer (erg onregelmatig verspreid!)
Rabat
Dirham (MAD), verdeeld in 100 centimes. 1 dirham is ongeveer € 0,10 (sept. 2003); 1 € = ca. MAD 10
redelijk, hoewel er erg gevaarlijke routes zijn; dit is mede te wijten aan het voor ons nogal roekeloos lijkende rijgedrag.
Tja, aangezien we zelf niet met de auto reden hebben we hier niet op gelet. Een liter diesel is in ieder geval iets minder dan € 0,60.
MA
212
.ma
Voor een kop koffie betaalden we gemiddeld zo'n € 0,70 in Marrakesh (tot € 4 in het dure hotel Mamounia) en voor een klein biertje (Flag Special) € 1 tot € 4 (gemiddeld € 2), wanneer het al te krijgen was.
GMT+0, dus -1 uur in de winter en -2 uur in de zomer vergeleken met Nederland. Marokko kent geen zomertijd.
Het is zeker de moeite waard om een hele dag of een paar middagen of avonden bij het Jemaa el Fna plein te zitten en alles te bekijken vanaf een dakterras in de buurt; dwalen door de souks is ook een must, maar wat bezienswaardigheden betreft staat voor ons de Jardin Majorelle voorop, een prachtige kleurrijke en rustige oase binnen de drukke stad.

Geografische gegevens
Marokko grenst in het noorden aan de Middellandse Zee, in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan Algerije en in het zuiden aan MauritaniŽ. Er zijn twee bergketens in Marokko: het Rifgeberte en het Atlasgebergte. Het Rifgebergte ligt evenwijdig aan de Middellandse-Zeekust. De hoogste top is de Tidirhine (2.456 m). Het is weinig toegankelijk bergland met veel erosie. Het Atlasgebergte bestaat uit de Midden-Atlas (de noodwestelijkste keten van de Atlas) en de Hoge Atlas die verbonden is met de zuidelijkste keten, de Anti-Atlas. In de Hoge Atlas, die de Atlantische kuststrook van de Sahara scheidt, ligt de hoogste bergtop van Noord-Afrika (Djebel Toubkal, 4.165 m). Het grootste deel van de bevolking woont in de vruchtbare laagvlakte langs de kust. Ten zuiden en ten oosten van het Atlasgebergte zijn droge steppen en woestijnen.
Meer informatie op landenweb.

Bevolking
Een derde van de bevolking behoort tot de Berbers, die uit het Rif- en Atlasgebergte afkomstig zijn, het merendeel is echter Arabisch. In 2002 woonde 55% van de bevolking in de stad tegenover 35% in 1971 en 51% in 1994.
Ongeveer 1,7 miljoen Marokkanen, veelal van Berber-afkomst, wonen en werken in het buitenland, voornamelijk in Frankrijk. In Nederland wonen ongeveer 260.000 Marokkanen.
Van de totale bevolking is bijna 34 procent jonger dan 15 jaar. De gemiddelde levensverwachting voor mannen is 66 jaar en voor vrouwen 69.
Klik op landenweb voor meer informatie.

Talen
Arabisch is de meest gesproken taal en daarnaast het Berbers waarvan meerdere varianten zijn. Het gesproken Arabisch wijkt nogal af van de standaard schrijftaal. Frans is de vroegere koloniale taal en wordt nog steeds veel gesproken. Spaans komt vooral voor in de noordelijke gebieden. Het viel ons op dat er steeds meer mensen Engels kunnen.
Klik op landenweb om meer over de talen in Marokko te weten te komen.

Geschiedenis
We hebben besloten de geschiedenis van landen hier niet meer gedetailleerd te vermelden omdat er al zoveel informatiebronnen over zijn en het ons erg veel tijd kost (waarbij we toch weer bronnen van anderen moeten gebruiken die vaak op het internet staan). Hieronder noemen we enkele, maar nieuwe tips zijn altijd welkom:
Nederlandstalige informatie over de geschiedenis
Geschiedenis van de Amazigh (Nederlands)
A taste of Maghribi history (Engelstalig)
Historical Summary (Engelstalig)

Klimaat
Het klimaat van Marokko varieert nogal, afhankelijk van het landschap. In de noordelijke kustvlakten van Marokko heerst een Middellandse Zee klimaat, naar het binnenland meer een landklimaat. De temperaturen aan de kust in het noorden zijn gematigd, maar kunnen in het binnenland en het zuiden hoog oplopen. De warmste maand in Marrakesh is augustus, met temperaturen tot boven de 40 graden. Wij waren er in midden september en 's nachts was het tussen 24 en 29 graden, overdag van 32 tot bijna 40. Het regenseizoen in het noorden loopt van november tot april. In het zuiden en oosten van Marokko is de laatste jaren vrijwel geen neerslag gevallen.
Meer informatie op landenweb.

Flora en fauna
Marrakesh bevindt zich op een laagvlakte tussen het Midden-Atlas en het Hoge Atlas gebergte. Het is een grote oase tussen een woestijnachtig landschap. Wij hebben er vooral palmbomen (dadelpalmen) en olijfbomen gezien en ook veel sinaasappelbomen. Behalve veel vogels hebben we een aantal exotische dieren op het Jemaa el Fna plein gezien (slangen, apen), maar die leefden in gevangenschap.
Meer informatie over de flora en fauna van Marokko vind je op landenweb.

Het weer in Marokko op dit moment
Marrakesh Casablanca Agadir Tanger